Grupul Enel a inceput instalarea a peste 30.000 de contoare inteligente in Romania, prin intermediul companiilor locale de distributie a energiei electrice. Masura vine ca urmare a aprobarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acestui proiect pilot.

Instalarea la scara larga a contorului digital, este programata sa inceapa in 2016, in functie de aprobarea proiectului de catre ANRE, si va acoperi, treptat, in urmatorii ani, intreaga baza de 2,7 milioane de clienti ai Enel Distributie din Romania.

Enel va instala circa 11.400 de contoare inteligente in zona Muntenia, dintre care peste 10.500 de unitati sunt alocate clientilor rezidentiali si alte 900 de contoare vor fi instalate pentru clientii business. In zona Dobrogrea, 10.000 de contoare inteligente vor fi instalate in judetul Calarasi si intr-unul din cartierele din Constanta. In acelasi timp, in Timis, peste 4.100 de clienti vor beneficia de aceasta noua tehnologie. Tot in zona Banat, un numar de 3.100 de unitati vor fi instalate in Arad, in timp ce alte 2.800 de noi contoare sunt programate a fi inlocuite in Deva.

contor inteligent enelContoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel pentru a putea fi realizat, de la distanta, automatizat, un flux bidirectional de comunicare, in orice moment. Prin sistemul de contorizare inteligenta se pot realiza citiri de la distanta a consumului de energie electrica, dar si operatiuni comerciale precum schimbari tarifare, conectari si deconectari, reducand inconvenienta vizitelor la locatie. Clientii vor fi facturati pe baza datelor actualizate, transmise de contor, se va renunta la estimari de consum, astfel incat facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrica.

Pentru prima data, clientii Enel vor putea sa acceseze informatii detaliate si actualizate despre consumul lor de energie electrica, fie prin ecranul de afisare al contorului, fie prin intermediul unui computer personal. Aceasta monitorizare in timp real le va permite sa isi faca o planificare adecvata a consumului de energie electrica.

Contoarele inteligente inregistreaza si date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrica, si monitorizeaza continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnaleaza intreruperile in alimentarea cu energie electrica sau o functionare defectuoasa, localizeaza anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau frauda a energiei electrice.

In viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligenta poate imbunatati competitia in pietele de furnizare, pentru ca permite clientilor sa schimbe cu usurinta furnizorul si, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. De altfel, tarife zilnice, saptamanale, lunare sau chiar sezoniere, alaturi de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curenta de optiuni care prevede facturarea lunara sau trimestriala.

contor inteligentUn sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de retea inteligenta poate oferi o serie de servicii, precum:

  • Implicarea activa a prosumer-ului (producator / consumator), care poate decide atat cand sa consume energia regenerabila pe care o realizeaza, cat si cand sa distribuie aceasta energie in retea;
  • O infrastructura inteligenta de incarcare a vehiculelor electrice, care conecteaza consumul automobilului direct cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului sau;
  • Solutii inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanta a diferitelor dispozitive din casa si optimizarea consumului de electricitate

In Italia, Enel a instalat propria arhitectura de tip contor inteligent intre 2001 si 2007, prin Telegestore, un sistem de management de la distanta. Avand peste 32 de milioane de contoare inteligente instalate in aceasta tara, Telegestore ramane pana in prezent singurul sistem, in operare, la scara larga de tip smart grid, la nivel mondial.

Grupul Enel este o companie energetica multinationala si un jucator integrat de top pe piata de electricitate si gaze naturale din lume, concentrandu-se in special in Europa si America latina. Grupul activeaza in peste 30 de tari de pe patru continente, generand electricitate din peste 96 GW de capacitate instalata neta si distribuind electricitate si gaz printr-o retea ce acopera circa 1,9 milioane km.

Prezenta pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Compania are peste 3.100 de angajati pe plan local si ofera servicii unui numar de 2,7 milioane de clienti din trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, totalizand aproape o treime din piata locala de distributie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri