Institutul Cantacuzino a primit la rectificare 44,5 milioane de lei, suma care acopera atat datoriile la stat, cat si cheltuielile cu salariile si cele de functionare pentru lunile care au ramas pana la sfarsitul anului, a declarat, vineri, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

"Avem rezolvate si o serie de alte probleme cu impact national sau international. La impact national ma refer la cei 44,5 milioane care se regasesc ca finantare pentru Institutul Cantacuzino. Suma acopera atat datoriile la stat si catre parti ale institutului, cat si cheltuielile de functionare pentru lunile care au ramas pana la sfarsitul anului", a spus Sorin Cimpeanu.

Potrivit ministrului Educatiei, finantarea Institutului Cantacuzino va fi deschisa imediat, altfel se aduna datorii si penalitati.

"Nu avem de ce sa mai amanam alocarea banilor catre Institutul Cantacuzino. Nu am face altceva decat sa adunam penalitati. Dupa ce vor fi primiti cei 44,5 milioane de lei, institutul isi va putea relua activitatea"a mai spus Cimpeanu.

Din anul 2016, finantarea Institutului Cantacuzino urmeaza sa fie inclusa in bugetul de stat.

"De anul viitor, Institutul Cantacuzino urmeaza sa primeasca finantare personalizata prin legea bugetului de stat", a explicat ministrul Cimpeanu.

Institutului National de Cercetare "Cantacuzino" functioneaza, din iulie, ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, si va avea activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei starii de sanatate a populatiei.

Finantarea Institutului Cantacuzino va fi asigurata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Numarul maxim de posturi aprobat pentru institut este de 430.

Guvernul arata in iulie, ca, prin reorganizare, va fi asigurata, pentru acest an, finantarea necesara functionarii institutului in conditii normale, cu posibilitatea trecerii in perioada urmatoare la producerea de vaccinuri si seruri.
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii.

In 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general.

In luna mai, liderul sindical Monica Balteanu declara agentiei Mediafax ca Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, chiar daca, din 2013, are autorizatii de fabricatie si de punere pe piata pentru acest produs, intrucat are conturile blocate.

Angajatii Institutului Cantacuzino, dar si studenti la Medicina au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat ca la aceasta institutie este o situatie complicata, creata in ani, subliniind ca unitatea trebuie salvata si ca este hotarat sa "puna aceasta problema peste tot" unde crede ca se vor gasi solutii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri