253 de orase din cele 320 ale Romaniei au renuntat la sistemul centralizat de incalzire, iar in ultimii 5 ani 8 judete au renuntat la sistemul centralizat, arata o analiza realizata de Ariston Thermo Romania, care subliniaza ca numarul debransarilor este in continua crestere.

„In acest moment, potrivit analizei Ariston pe baza datelor raportate de ANRSC si INSSE, din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista sistem centralizat de termoficare, iar majoritatea romanilor sunt permanent in cautarea unei alternative pentru incalzire, dorind atat confort, cat si reducerea costurilor”, a declarat Catalin Draguleanu, country manager Ariston Thermo Romania, care a mentionat ca din cele 67, doar 3 acopera jumatate din numarul total al abonatilor la nivel national.

Astfel, orasele Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, singurele orase din Romania cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat, au un total de 660.000 de abonati la CET-uri, cifra ce insumeaza cca. 50% din numarul total de 1,326 milioane de abonati la nivel national.

„Chiar daca inca dispun de un numar mare de abonati, orasele Cluj-Napoca si Timisoara s-au confruntat in ultimii ani un numar foarte mare de debransari. Astfel, in perioada 2012 – 2014 la Timisoara peste 13.500 de familii au renuntat la sistemul centraliat, iar la Cluj-Napoca numarul a ajuns la aproape 5.000”, a mai spus reprezentantul companiei.

In ceea ce priveste Bucurestiul, cu un numar total de 564.379 de locuinte termoficate, acesta reprezinta circa 43% din totalul numarului de abonati la nivel national, motivul principal fiind faptul ca tariful facturat populatiei pentru o gigagalorie este de 170 - cel mai mic practicat la nivel national, dupa orase precum Bacau sau Cluj-Napoca.

In ceea ce priveste orasele cu peste 200.000 de locuitori ce mai dispun de sistem centralizat de incalzire, Constanta, Craiova, Ploiesti, Galati, Iasi si Brasov insumeaza peste 315.000 de abonati la CET-uri. In cazul oraselor cu peste 150.000 de locuitori, doar trei mai au sistem centralizat – Pitesti Oradea si Arad, si deservesc putin peste 120.000 de abonati in total.

„Pentru a face o radiografie corecta a pietei locale de incalzire, este important de mentionat ca, din 67 de orase care mai dispun de termoficare, 17 au sub 10.000 si 29 au sub 1.000 de abonati fiecare”, a mai spus Draguleanu.

In plus, din 41 de judete, in ultimii 5 ani 8 au renuntat la sistemul centralizat de incalzire (Alba, Bistrita, Braila, Dambovita, Ialomita, Maramures, Salaj si Satu Mare). In ceea ce priveste judetele aflate la celalalt pol, cu cel mai mare numar de abonati, se numara Constanta, Bihor si Timis.

Astfel, in contextul unui sistem de termoficare invechit si foarte dispersat la nivel national, romanii opteaza pentru un sistem propriu de incalzire, iar centrala termica este principala optiune, spun oficialii Ariston. Acest lucru se datoreaza diferentei foarte mari intre costurile pe care le platesc romanii pentru o gigacalorie in sistem centralizat si cel pentru una produsa de o centrala termica.

Astfel, la nivel national, potrivit datelor ANRSC la nivelul lunii iunie 2015, costul mediu unei Gcal facturat catre populatie este de 226 lei. Insa exista orase unde pretul este chiar mai mare: Constanta - 383 lei/Gcal, Arad – 290 lei/Gcal, Sibiu si Iasi – 265 lei/Gcal. Spre comparatie, in cazul alegerii unei centrale termice in condensare, costul de producere a unei Gcal este de aproximativ 175 de lei, au adaugat oficialii Ariston Thermo.

Si pe piata centralelor temice vor interveni modificari ca urmare a intrarii in vigoare a unor directive europene.

Potrivit lui Catalin Draguleanu, odata cu luna septembrie a acestui an, cand directivele europene vor impune comercializarea doar de produse ce ating un anumit prag de eficienta energetica, romanii aflati in cautarea unei alternative la sistemul centralizat de incalzire vor achizitiona si instala centrale termice in condensare, care au o eficienta ridicata comparativ cu cele conventionale.

„Introducerea directivelor ErP are ca principal scop reducerea consumului de combustibil si a noxelor. Astfel, prin restrangerea echipamentelor disponibile pe piata doar la cele cu un grad ridicat de eficienta, estimam ca vom asista la o educare a consumatorilor care vor intelege aceasta necesitate”, a mai spus Draguleanu.

„Este important de stiut ca introducerea normativelor ErP nu va avea impact asupra celor care au deja instalate centrale termice. Normativele prevad ca, incepand cu septembrie 2015, centralele termice ce intra pe piata sa fie doar cu tehnologie in condensare. Acestea au o eficienta de pana la 108%, emisii reduse de noxe si asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz”, a specificat Draguleanu.

Directivele ErP reprezinta urmarea obiectivelor UE, denumite “obiective 20-20-20”, in ceea ce priveste protectia si respectul fata de mediu si prevad ca pana in 2020 sa se ajunga la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o crestere cu 20% a utilizarii resurselor regenerabile si o scadere cu 20% a consumului de energie la nivel global, printr-o eficientizare sporita a produselor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri