IKEA a cumparat, luna trecuta, 33.600 hectare de padure, devenind, astfel, cel mai mare proprietar de paduri din Romania. In luna aprilie, Apple a cumparat 15.000 de hectare de padure in statele Maine si Carolina de Nord, in SUA. Care este motivul pentru care aceste companii isi cumpara paduri intregi?

Daca ar fi sa intrebam directorii de fabrici de hartie despre practicile lor de sustenabilitate, probabil raspunsurile lor ar fi ca exploateaza padurile dupa un model de „padure vie”. Acest lucru inseamna ca planteaza, replanteaza si ingrijesc aceste zone intr-un mod responsabil cu scopul de a obtine cat mai multi copaci, mentinand, in acelasi timp, un habitat natural pentru animalele de padure. Dar unele companii isi suplimenteaza materiile prime cumparand, pur si simplu, paduri. Este cazul celor de la IKEA si Apple, care isi cumpara propriile paduri pentru a produce mobila, respectiv cutii pentru device-uri, potrivit site-ului Brandchannel.

Daca anul trecut, marile companii de tehnologie si retail, precum Walmart, Facebook, Google, Apple si chiar IKEA, cumparau ferme eoliene sau ferme solare pentru a deveni independente din punct de vedere energetic, in prezent, acestea merg mai departe: isi cumpara propria sursa de hartie sau lemn. IKEA a cumparat cele 33.600 de hectare de padure pentru a-si mari rezerva de lemn pentru piesele de mobilier pe care le comercializeaza, iar Apple pentru a-si asigura nevoile pentru ambalaje, scrie Gizmondo.

IKEA a cumparat cele 33.600 de hectare de padure de la o firma suedeza, Greengold, condusa de fostii parteneri ai universitatii americane Harvard, devenind astfel cel mai mare proprietar de paduri din Romania, pe fondul cresterii preturilor in urmatorii ani. Tranzactia a avut loc dupa ce Universitatea Harvard a cedat o parte din padurile detinute in Romania catre grupul suedez Greengold, ca urmare a scandalulului de coruptie in care a fost implicat Dragos Lipan Secu, care a colaborat ca agent de investitii pentru Universitatea Harvard, fiind acuzat ca a primit mita 1.3 milion de dolari.

Planurile IKEA cu padurile cumparate

Compania suedeza isi propune sa dubleze volumul produselor vandute pana in 2020, comparativ cu anul 2012. De asemenea, IKEA incearca isi mareasca cantitatea de lemn utilizata doar cu 50% prin optimizarea designului produselor. Pana la urma, IKEA foloseste un procent din rezervele mondiale de lemn, un numar pe care incearca sa-l reduca la jumatate. Totul face parte din planul companiei de a tine cont de bunastarea padurilor, cultivand mai multi copaci decat foloseste.

In mod similar, padurile cumparate de compania Apple vor fi exploatate in mod sustenabil, lemnul obtinut fiind folosit pentru ambalajele gadgeturilor pe care compania le vinde. Compania californiana isi doreste sa asigure cantitatea de lemn din productie proprie, in loc sa cumpere din alte surse.

Apple va colabora cu Fondul de Conservare in administrarea padurilor din Maine si Carolina de Nord, obiectivul lor fiind acela de a crea limite in ceea ce priveste utilizarea lemnului si de a conserva mediul.

Desigur, Apple si IKEA sunt corporatii care au cu totul alte scopuri decat cele ecologice. Dar se pare ca au gasit o cale de mijloc de a gestiona o problema din care faceau parte, oricum. Modelul de „padure vie” este o cale prin care se poate proteja vulnerabilitatea si fragilitatea ecosistemului pentru urmatoarele decenii.

Sursa foto: IKEA/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri