"Piata medicamentelor de baza in Romania, ca si in celelalte tari, s-a dezvoltat in ultimii ani. Aceasta datorita faptului ca multe medicamente noi, de succes, au devenit generice, putand fi, astfel, fabricate de orice companie farmaceutica. In plus, unele companii mari, care inainte produceau doar medicamente noi, in ultimii ani, si-au deschis si divizii de generice. Astfel, se explica de ce piata piata genericelor este in crestere, in timp ce piata medicamentelor noi este in stagnare", ne-a declarat Petre Panculescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor de Medicamente Generice (ARPMG).

Potrivit acestuia, piata medicamentelor de baza a inceput sa castige teren in ultimii cinci ani: "Pana acum cinci ani, a existat o perioada de 10-15 ani in care piata medicamentelor noi a inregistrat o crestere. In ultimii cinci ani, cercetarea a inaintat mai greu, iar pe piata farmaceutica au ramas mai putine medicamente sub patent". In tara noastra, marile companii straine au preluat fabricile de medicamente romanesti, iar, in prezent, acestea produc generice.

"Exemple in acest sens sunt destule: Sandoz a preluat Pharmatech Tg. Mures, Ranbaxy a preluat Terapia Cluj, iar Sicomed a fost preluat de catre Zentiva. Si lista poate continua. Aceste companii produc generice, iar pentru viitor medicamentele de baza mai vechi vor fi inlocuite cu genericele mai noi si putin mai scumpe. Oricum, genericele sunt mult mai ieftine decat medicamentele noi. Genericele sunt cu pana la 20 la suta mai ieftine decat medicamentele aflate sub patent", a explicat Panculescu.

Citeste si:

Anul trecut, piata farmaceutica de generice si patentate s-a ridicat, in Romania, la 1,27 miliarde euro. "Probabil, pe aceasta piata, in acest an, se va inregistra o crestere de 15-20 la suta fata de anul 2005. Aproape 23 la suta dintre genericele comercializate pe piata romaneasca sunt produse in tara noastra. Anul viitor ne asteptam ca la cele 23 de procente sa se adauge minimum 15 la suta", a afirmat presedintele ARPMG.

Din pacate, exporturile de generice sunt mici, reprezentand, la ora actuala, "doar 5-10 la suta din productia romaneasca de medicamente de baza. Nu este exclus ca, anul viitor, in urma investitiilor facute in Romania de catre companiile farmaceutice straine, si exporturile sa creasca". In ceea ce priveste Antibiotice Iasi, Petre Panculescu este de parere ca "privatizarea acesteia va avea loc in trimestrul I al anului viitor".