FORD CRAIOVA

FORD CRAIOVA

Profit net: 25,36 milioane lei
Capital propriu: 586,84 milioane lei
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 4%
Cifra da afaceri: 4,05 miliarde lei
Angajati: 3.143

Producatorul american de automobile Ford, care produce la Craiova motoare pentru masini, dar si modelul Ford B-Max, a inregistrat anul trecut un profit de peste 25 de milioane de lei, cu un capital de 568 milioane de lei, de unde rezulta o profitabilitate a capitalurilor proprii de 4%.

In opinia analistilor, ROE (Return of Equity) este cel mai important indicator de masurare a performantelor unei companii. Indicatorul este calculat ca raport intre profitul net obtinut de companie si capitalurile proprii, acestea din urma reprezentand practic contributia actionarilor la finantarea afacerii.

O companie cu un grad mare de indatorare si cu un grad mic de finantare din banii actionarilor va avea, in general, o rentabilitate mai mare a capitalurilor proprii decat una care se finanteaza mai mult de la actionari. Avantajul este obtinerea unui profit mai mare pe seama aceleiasi investitii din partea actionarilor, insa dezavantajul este riscul mai mare pe care il da o dependenta ridicata de datorii.

HIDROELECTRICA

HIDROELECTRICA

Profit net: 941,54 milioane lei
Capitaluri total: 17,68 miliarde lei
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 5%
Cifra de afaceri: 3,41 miliarde lei
Angajati: 3.973

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari furnizori de energie la nivel local, dar are un nivel al profitabilitatii capitalurilor proprii (ROE) de doar 5%, dupa ce profitul net al companiei s-a ridicat la peste 940 de milioane lei, iar capitalurile companiei au depasit 17,6 miliarde de lei.

In ciuda rezultatelor pozitive, Hidroelectrica inca se afla in procedura de insolventa.

PETROM

PETROM

Profit net: 1,84 miliarde lei
Capitaluri total: 26,31 miliarde lei
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 7%
Cifra de afaceri: 1651 miliarde lei
Angajati: 17.866

Gigantul Petrom a inregistrat anul trecut un ROE de 7%, in conditiile in care profitul net al companiei a depasi 1,8 miliarde de lei, iar capitalurile proprii 26 de miliarde de lei. Afacerile companiei cu circa 18.000 de angajati s-au ridicat la peste 16,5 miliarde de lei.

Foto: Mediafax FOTO

DACIA

DACIA

Profit net: 371,67 milioane lei
Capitaluri total: 3,68 miliarde lei
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 10%
Cifra de afaceri: 18,83 miliarde lei
Angajati: 14.063

Dacia, cea mai mare companie de pe piata locala, cu afaceri de aproape 19 miliarde de lei, este inca departe de performanta realizata de CNADNR. Profitabilitatea capitalurilor proprii in cazul Dacia este de 10%, asta in conditiile in care gigantul de la Mioveni, aflat in proprietatea francezilor de la Renault, a fost unul dintre principalele motoare ale economiei in cursul anului trecut si un important exportator la nivelul intregii tari.

TRANSELECTRICA

TRANSELECTRICA

Profit net: 357,62 milioane lei
Capitaluri total: 2,79 miliarde lei
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 13%
Cifra de afaceri: 2,76 miliarde lei
Angajati: 2.180

Compania Natioanla de Transport a Energiei Electrice (C.N.E.E. Transelectrica) completeaza topul companiilor cu un nivel ridicat al profitabilitatii capitalurilor proprii, insa chiar si asa, cu o rata de 13%, inca se afla mult in spatele CNADNR. Transelectrica a incheiat anul trecut un profit de peste 350 de milioane de lei, capitaluri proprii de aproape 2,8 miliarde de lei, afaceri de 2,7 miliarde de lei si peste 2.000 de angajati.

ROMGAZ

ROMGAZ

Profit net: 1.409.881.221
Capitaluri total: 9.712.019.001
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 14%
Cifra de afaceri: 4.493.341.140
Angajati: 6.233

Un pas “timid” in clasament face si Romgaz, una dintre cele mai mari companii detinute de stat, cu un ROE de 14%. In acest fel, la nivelul anului trecut, gigantul Romgaz a inregistrat un profit net de 1,4 miliarde de lei si capitaluri de 9,7 miliarde de lei, afaceri de aproximativ 4,5 miliarde de lei si un numar de peste 6.000 de angajati.

DEDEMAN

DEDEMAN

Profit net: 415,8 milioane lei
Capitaluri total: 1,75 miliarde lei
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 24%
Cifra de afaceri: 3,41 miliarde lei
Angajati: 7.179

Dedeman, cel mai mare lant de bricolaj din Romania, este singura companie din topul celor mai mari profitabile companii la nivel local in cursul anului trecut care s-a apropiat de rezultatele bune ale CNADNR. Business-ul familiei Paval a inregistrat un ROE de 24%, la un profit net de 415 milioane de lei si capitaluri totale de 1,7 miliarde de lei.

CNADNR

CNADNR

Profit net: 428,61 milioane lei
Capitaluri total: 1,27 miliarde lei
ROE (Profitabilitatea capitalurilor proprii): 33%
Cifra de afaceri: 1,11 miliarde lei
Angajati: 5.885

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) conduce topul companiilor, cu o profitabilitate a capitalurilor proprii de 33%, o pondere uriasa in raport cu marii giganti economici ai tarii, companii cu mii de angajati si o eficienta crescuta a activitatii desfasurate.

Intrebarea fireasca pe care ne-o punem aici este ce se intampla cu profitul realizat de CNADNR si de ce acesta nu se regaseste in investitii care sa faciliteze transporturile si infrastructura din Romania.

Atat Dacia, cat si Ford, dar si marii industriasi ai tarii si companii importante pe plan local au cerut Ministerului Transportului si Guvernului Romaniei, in repetate randuri, urgentarea unor proiecte cheie care sa faca mult mai usor transportul de marfuri de la Est la Vest, intr-un timp mai scurt si pe drumuri de calitate. Aceste proiecte inca se lasa asteptate.

Din pacate nici in acest an nu ne vom astepta la o schimbare dramatica, CNADNR urmand sa inaugureze circa 80 de noi km de sosea.

CNADNR isi obtine o buna parte din venituri prin taxele si impozitele percepute pe soselele tarii, dar si din subventii primite de la stat. Pentru CNADNR lucrau la finalul anului trecut circa 6.000 de angajati.