Combinatul de ingrasaminte Azomures este din nou in pericol de a fi inchis din cauza administrarii defectuoase, iar angajatii sunt decisi sa ia in calcul varianta reinceperii protestelor, inclusiv a grevelor din toamna, daca nu le vor fi majorate salariile
Presedintele Sindicatului Alternativa 2002 din Azomures, Maria Dandarau, a declarat pentru NewsIn, ca societatea se afla in cea mai nefasta perioada. in prima parte a acestui an, profitul a fost de doar 400 de milioane de dolari, iar recent conducerea Azomures a fost amendata cu 52 de miliarde de lei vechi de Consiliul Concurentei. Salariile sunt foarte mici, oamenii pleaca. Nici pretul gazului nu a fost de natura sa ajute societatea. La inceputul anului combinatul a fost inchis doua luni, iar alte doua a lucrat la jumatate din capacitate, a spus Dandarau.

Liderul de sindicat a mai precizat ca la negocierile Contractului Colectiv de Munca pentru anul viitor nu va accepta nici un fel de compromis. Indiferent de problemele pe care le au nu vom accepta sa nu se mareasca salariile. Acum sunt probleme reale, dar timp de 6 ani salariile nu au fost marite corespunzator, invocandu-se probleme inexistente. si patronii vor intelege ca trebuie sa mareasca salariile, altfel nu au cu cine lucra, a aratat Maria Dandarau.

Potrivit aceleiasi surse, Azomures se confrunta cu o mare criza de personal. Sunt sectii in care pe o tura lucreaza doi oameni in loc de cinci. Lipsesc in special operatori chimisti, dar si juristi. Recent Azomures a scos la concurs zeci de locuri de munca. Maria Dandarau sustine ca dezinteresul pentru societatea pentru care altadata oricine era dispus sa dea chiar si spaga doar sa obtina un post a fost cauzat de incertitudinea functionarii combinatului.

Problema pretului la gaz este rezolvata doar pentru acest an. Nici guvernul nu ajuta deloc sa mearga lucrurile. Noi, cand am facut greva am cerut doar programe pentru agricultura, pentru ca asta ar fi asigurat desfacerea ingrasamintelor chimice. Ni s-a promis, dar nu s-a facut nimic. Pe noi ne va inchide pretul gazului, care va fi aplicat de anul viitor, a aratat Dandarau. Ea nu exclude reinceperea protestelor, inclusiv a grevelor, mai ales ca acum Decretul 400 a fost abrogat, prin urmare nu mai exista obligativitatea neintreruperii totale a lucrului la unitatile cu foc continuu.

Potrivit datelor prezentate la ultima Adunare Generala a Actionarilor, in prima jumatate a acestui an cifra de afaceri a SC Azomures SA a scazut cu 23,53% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ponderea profitului net in cifra de afaceri a fost de 0,55%, comparativ cu 3,68%, anul trecut. Productia de ingrasaminte a scazut cu 27,71%, fata de semestrul I 2005. Peste 75% din productie a fost exportata, vanzarile pe piata interna fiind cu 63,3% mai mici decat anul trecut.

Mai mult, in acest an Azomures a pierdut un proces cu Statul roman fiind obligata sa plateasca peste 50 de miliarde de lei vechi. Masura a fost luata de Consiliul Concurentei dupa ce patronii turci de la Azomures au omis notificarea operatiunii de concentrare economica realizata prin dobandirea controlului la Chimpex Constanta.

Conducerea Azomures a refuzat sa-si exprime punctul de vedere in legatura cu toate aceste aspecte pe motiv ca patronii turci de la compania Transworld Ferilizers Holding, care detin pachetul majoritar atat la Mures cat si la Constanta, sunt plecati in concediu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri