Agentia Standard&Poor\'s (S&P) a anuntat, miercuri, ca mentine sub perspectiva negativa calificativul de risc BB atribuit imprumuturilor pe termen lung ale operatorului feroviar CFR SA, integral controlat de statul roman
"Desi rapoartele IFRS (n.red.: rapoartele contabile intocmite conform standarde internationale de raportare financiarp) pentru 2004 au fost intocmite dupa o intarziere, nu am primit inca unele date foarte importante pentru a finaliza observatia asupra perspectivei si a stabili motivele pentru care sa pastram rating-ul la actualul nivel", a declarat, citat de NewsIn, analistul S&P Eugene Korovin. "in functie de datele pe care le vom primi, rating-ul ar putea ramane acelasi, ar putea fi micsorat sau ar putea fi retras," a continuat analistul.

Rating-ul actual al CFR reflecta profilul financiar slab si dependenta de subventiile statului, cumulate cu pierderile operationale masive si nevoia de lichiditate pentru investitii, arata raportul S&P. Puterea financiara slaba a propriilor subsidiare, CFR Marfa si CFR Calatori, si competitia acerba cu alte moduri de transport reprezinta alti factori de risc, spun analistii S&P.

Importanta strategica a CFR SA pentru dezvoltarea Romaniei si pentru Romania in general, dar si faptul ca operatorul este integral controlat de stat compenseaza, intr-o oarecare masura, aceste riscuri, la fel si probabilitatea scazuta de privatizare si rolul important pe care compania is joaca in continuare in economie, declara analistii agentiei de rating.

"Ne asteptam ca Guvernul Romaniei sa isi mentina sprijinul pentru CFR, avand in vedere importanta companiei pentru economia nationala si rolul cheie pe care il joaca in modernizarea retelei de cai ferate a tarii", arata raportul S&P.

Capacitatea guvernului de a sprijini financiar compania este limitata de alocarile bugetare si nu poate garanta noile imprumuturi pe termen lung ale CFR, chiar daca guvernul a anuntat acest lucru. "Pozitia financiara a CFR ramane slaba, cu fluxuri de lichiditati foarte putine si volative", arata Korovin.

Potrivit datelor afisate de Agentia Natioala de Administrare Fiscala, CFR SA avea la finele lunii iunie datorii de 312,7 milioane lei la bugetul de stat.

Analistii agentiei internationale de rating Standard&Poor's (S&P) s-au aratat ingrijorati deja de capacitatatea CFR Marfa de a rambursa la timp, pana in decembrie 2007, imprumutul de 120 milioane euro contractat pe pietele externe, desi statul roman a asigurat ca va ajuta operatorul de cai ferate, a informat un alt raport S&P.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri