"Instanta consfinteste, odata in plus, intrarea in legalitate a raporturilor dintre Fondul Proprietatea si societatile in care acesta detine participatii. Nu putem decat sa speram ca va fi un exemplu de urmat si pentru celelalte instante. Ne bucuram ca s-a facut un prim pas spre legalitate", a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu. Totodata, instanta a respins cererea de interventie in interes propriu a Ministerului Economiei si Comertului ca fiind nefondata, se spune in comunicat, informeaza NewsIn.

Instanta a admis cererea Fondului Proprietatea, prin sentinta din data de 06.09.2006. Aceasta dispune suspendarea executarii art.2 alin.1 din Hotararea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor S.C. Oil Terminal S.A. nr.1/26.05.2006, pana la solutionarea cauzei ce face obiectul dosarului nr.4386/COM/2006 al Tribunalului Constanta.

Prin dosarul amintit, Fondul Proprietatea chema in judecata S.C. Oil Terminal S.A., in vederea anularii hotararii adunarii generale a actionarilor prin care s-a decis distribuirea dividendelor in totalitate catre Ministerul Economiei si Comertului.

Fondul Proprietatea a solicitat instantei anularea deciziei nr. 2, adoptate in Adunarea generala a actionarilor din data de 26 mai 2006, potrivit careia dividendele care revin Fondului vor fi achitate in momentul in care va fi adoptat un act normativ care sa stabileasca modalitatea de distribuire a dividendelor care revin Fondului, dupa cedarea de actiuni facuta de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). O alta posibilitate, aprobata de actionari, era semnarea unei conventii intre MEC si Fondul Proprietatea. Acestea trebuiau sa fie semnate in termen de 30 de zile de la data publicarii bilantului. Compania Oil Terminal a anuntat ca, in caz contrar, urma sa vireze contravaloarea dividendelor aferente detinerii de 69,62% in conturile MEC.

Conducerea companiei Oil Terminal a asigurat actionarii ca procesul cu Fondul Proprietatea nu va afecta distribuirea dividendelor si a lasat sa se inteleaga ca va transfera banii cuveniti Fondului, de indata ce se va gasi solutia legala, a anuntat compania, in luna iulie, intr-un comunicat.

Potrivit informatiilor transmise de companie in data de 18 iulie, catre Bursa de Valori Bucuresti, Fondul Proprietatea, care detine 10% din capitalul social al companiei Oil Terminal Constanta, a solicitat instantei sa oblige compania sa isi achite dividendele aferente anului 2005. MEC detine 59,62% din capitalul social al Oil Terminal. Compania a anuntat ca acorda dividende in valoare totala de 3,173 milioane, valoare bruta fiind de 0,0054 lei.