Producatorul de energie Complexul Energetic Oltenia, controlat de stat, acuza autoritatile ca ii impun prin lege sa plateasca de patru ori aceeasi apa de racire a agregatelor, al carei pret este oricum de 24 de ori mai mare fata de cel platit de Hidroelectrica.

Tarifele sunt stabilite unilateral de catre Administratia Nationala Apele Romane si sunt majorate periodic, afirma oficialii companiei. "Conform Legii nr. 107/1996, utilizatorii au obligatia «sa adopte tehnologii de productie cu cerinte de apa reduse si cat mai putin poluante, sa economiseasca apa prin recirculare sau folosire repetata». Desi termocentralele ce apartin CE Oltenia respecta aceasta obligativitate, avand o functionare cu un grad de recirculare maxim posibil (prin turnurile de racire), in contractele impuse de Administratia Nationala Apele Romane nu se tine seama ca apa este reutilizata in (termocentralele, n.r.) Turceni, Isalnita si Craiova II, dupa ce a fost utilizata la Rovinari", se arata intr-un comunicat al Complexului Energetic Oltenia, citat de Mediafax.

Potrivit oficialilor companiei, conform legislatiei, exista mijloace de masurare a debitelor si volumelor de apa prelevate si evacuate, dar nu se face diferenta intre cantitatile masurate pentru a se plati doar apa consumata.

"Tarifele sunt stabilite unilateral de catre ANAR, fiind majorate periodic, si nu sunt diferentiate pe servicii de asigurare a categoriilor de apa: consumata efectiv in procesul tehnologic si cea utilizata ca apa de racire in instalatiile centralelor electrice. Astfel, in conformitate cu reglementarile actuale, un utilizator/consumator de apa plateste la acelasi tarif serviciul de asigurare a apei prelevate, utilizata ca apa de racire, ca si cum aceasta ar fi integral consumata", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii complexului energetic mai spun ca impunerea la plata a serviciului de asigurare a apei brute la un tarif care se aplica intregii cantitati de apa prelevata nu corespunde realitatii, termocentralele fiind practic utilizatoare, nu consumatoare de apa, intrucat aproximativ 95% din apa bruta captata este apa de racire si este integral returnata in emisar, curatata si tratata, restul de 5% fiind apa consumata efectiv in procesul tehnologic.

"In acelasi timp, pretul platit de CE Oltenia pentru apa de racire este de 24 de ori mai mare fata de cel platit de Hidroelectrica, generand cresterea nejustificata a costurilor cu apa si, implicit, cresterea pretului de cost/MWh", mai informeaza comunicatul.

Nivelul contributiei Complexului Energetic Oltenia este de 24 lei/1.000 de metri cubi, fata de 1,1 lei in cazul hidrocentralelor. Cheltuielile cu apa inregistrate de CE Oltenia in anul 2014 au ajuns la suma de 22,4 milioane lei, spun oficialii companiei. Anul trecut, cheltuielile totale s-au ridicat la 4,9 miliarde lei, la venituri de 4,2 miliarde de lei. Compania a raportat o pierdere de 693 milioane de lei, dupa ce in anul precedent a obtínut un rezultat pozitiv de 4,6 milioane de lei.

"Solicitarea CE Oltenia este ca acest pret sa fie perceput doar pentru apa consumata, restul apei utilizate pentru racire care se recircula sa fie platit la acelasi pret pe care il plateste Hidroelectrica", precizeaza compania in comunicat.

CE Oltenia cere in acest sens fie sa se revina la plata apei efectiv consumate in procesul tehnologic, rezultata ca diferenta intre cantitatea de apa prelevata si cantitatea de apa restituita, fie sa se reia aplicarea tarifelor diferentiate, corespunzatoare regimului diferit de asigurare a apei, intre apa prelevata pentru racire, "pentru asigurarea careia se justifica un tarif mai mic", si apa efectiv consumata in procesul tehnologic, care nu se mai returneaza in sursa sí pentru care se justifica un tarif mai mare.

Sursa foto: Hidrocentrala/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri