Silviu Savin a schimbat statutul de angajat cu cel de antreprenor cu putin inainte ca Romania sa cunoasca criza. Si asta pentru ca el crede in ideea ca "trebuie sa ai un moment de frica, dar in care sa te arunci cu capul inainte". Acum este partener la firma Ascenta Management, specializata in consultanta in afaceri si, totodata, administrator Coresi Business Park din Brasov.

Silviu Savin este din Brasov, a studiat la liceul Andrei Saguna, apoi la Facultatea de Fizica la Bucuresti, a facut si un doctorat in fizica la Universitatea Stanford, insa dupa 4 ani si-a dat seama ca investitiile sunt chemarea sa, si nu fizica. In '98 a inceput sa lucreze la firma Government of Singapore Investment Corporation, care face managementul surplusurilor bugetare ale statului Singapore. "Este o raritate sa ai surplusuri bugetare in fiecare an", povesteste acum antreprenorul din Brasov, invitatul emisiunii WALL-STREET 360.

Prin firma sa Ascenta Management, deschisa in 2007, el gaseste companii romanesti pe care le analizeaza si pe prezinta investitorilor internationali. Dar cum a ajuns antreprenor in investitii?

"Practic, tot ce stiu despre investitii acolo am invatat. Eram proaspat venit din fizica si tehnologie, am invatat sa gandesc pe termen lung in investitii, am invatat sa analizez mult inainte de a lua o decizie si pana la urma am inteles, de cele mai multe ori, investitiile, indiferent cat de mult le analizezi, tot nu ies cum ai planificat la inceput si trebuie sa fii flexibil, sa te readaptezi de fiecare data cand se schimba piata, cand se schimba competitia sau cand intampini dificultati sau apar oportunitati", explica Silviu Savin.

La firma din Londra nu existau riscuri financiare personale.

Dupa experienta din compania din Singapore, Savin s-a mutat in Londra pentru a lucra la o firma de private equity. In 2007 si-a dat ca vrea sa devina antreprenor si s-a intors in Romania. "Uitandu-ma inapoi imi dau seama ca trebuie sa ai un moment de frica, de teama, dar in care sa te arunci cu capul inainte. La firma din Londra nu existau riscuri financiare personale", spune acum omul de afaceri din Brasov.

Decizia a fost inainte sa vina criza, intr-un moment in care nimeni nu intrevedea criza. "Romania era considerata un punct foarte atragator pentru investitori si poate figura ca una dintre primele 2-3 bright spots in Europa. Erau nenumarate fonduri la Londra care isi doreau sa inceapa investitii in Romania si erau putini romani care activau in domeniul investitiilor si care sa-si doreasca sa se intoarca in Romania", explica Savin cum a inceput aventura sa in afaceri.

Imi dau seama cat de dificil este sa te adaptezi la luarea de riscuri.

Pentru el, cel mai mare succes profesional a fost trecerea de la angajat la antreprenor, o trecere "foarte dificila". "Imi dau seama cat de dificil este sa schimbi mentalitatea si sa te adaptezi la luarea de riscuri. Poti sa si castigi, poti sa si pierzi. Ca antreprenor ai toate responsabilitatile, dar e adevarat ai si toate bucuriile", recunoaste Silviu Savin.

Antreprenorul are totusi si un regret, ca nu a facut un fond dedicat Romaniei, in loc de investitie dupa investitie, mai ales ca, in 2006-2007, ridicarea unui fond pentru Romania era o "posibilitate reala", in opinia antreprenorului.

Modelul sau? "Warren Buffett are cel mai bun de a investi si in afara de termenul lung in care se uita mai are un lucru care imi place foarte mult: nu investeste decat in business-uri pe care le intelege si pe care le poate explica", conchide Silviu Savin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri