Companiile de gaze naturale si electricitate au planuri de investitii in Romania de aproximativ 600 milioane de euro, in 2015. In perioada 2008-2014, companiile de electricitate si gaze naturale au investit 9,7 miliarde de lei in retelele de transport si distributie a energiei electrice, in timp ce aproape doua miliarde lei au fost investite in reletele de distributie a gazelor naturale, arata datele furnizate de Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

“Sunt necesare investitii suplimentare semnificative in viitor, pentru a imbunatati calitatea retelei si a o aduce la nivele similare cu cea existent la nivel european. Realizarea acestor investitii reprezinta cea mai importanta provocare, la care vor trebui sa raspunda in viitor autoritatile statului si companiile din sectorul energetiv”, se arata in comunicat. Oficialii ACUE considera necesara o armonizare intre problema suportabilitatii, pe termen scurt, a pretului la energie si problema sigurantei aprovizionarii cu energie si a securitatii energetice a tarii, pe termen scurt si lung.

Potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group pentru ACUE, preturile la energie electrica si gaze pentru consumatorii casnici sunt in continuare mai mici in Romania, comparativ cu tarile din Europa Centrala si de Est si cu media din Europa de Vest.

In perioada 2008-2014, preturile la energie electrica si cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rata medie anuala sub nivelul inflatiei.

Pentru clientii non-casnici, cresterea pretului energiei electrice a ramas sub nivelul inflatiei, in timp ce, pentru gaze naturale, cresterea procentuala a depasit acest nivel, ca urmare a calendarului de aliniere a preturilor gazelor din productie interna cu cele europene.

ACUE a fost infiintata in 2012 si are 27 de membri, companii care desfasoara activitati in setorul energetic romanesc, precum: GDF Suez Energy, Distrigaz SUD Retele, CEZ, Enel, Transelectrica, E.ON, Congaz. Membrii asociatiei insumeaza o cifra de afaceri totala de peste 5,4 miliarde euro.

Foto: Shutterstock / Electric pole

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri