Petrom va da in judecata companiile Conpet si Petrotrans

Petrom pregateste dosarul pentru actionarea in judecata a Petrotrans si Conpet si probabil, in cateva saptamani, va depune actele necesare demararii procesului, a declarat, vineri, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

"Nu cred ca Petrotrans are multe sanse sa nu intre in faliment, daca noi castigam procesul impotriva ei", a spus Mariana Gheorghe. Ea a adaugat ca Petrom va incerca sa recupereze cat poate de mult din pagubele pe care i le-au produs cei doi transportatori de produse petroliere si titei. Potrivit reprezentantilor Petrom, in contextul in care compania va da in judecata Petrotrans si Conpet, va trebui sa plateasca sa plateasca accizele si TVA -ul aferente celor 54.500 de tone de produse petroliere disparute din conductele celor doi transportatori, informeaza NewsIn.

Responsabili ai Petrom sustin ca valoarea taxelor care trebuie achitate catre stat se ridica la cel putin jumatate din valoarea prejudiciului suferit de Petrom, ceea ce inseamna cel putin 22,5 milioane de euro.

Potrivit raportului Petrom pe anul 2004 , "societatea a incheiat contracte cu terti, cum ar fi Conpet si Petrotrans, prin care acestia detin si transporta stocurile Petrom. In 2004, acesti terti au raportat diferente in cantitatile reale detinute pentru Societate (Petrom, n.red.) intrucat Societatea si tertii investigheaza cauzele acestor diferente, s-au constituit provizioane pentru costurile acestor stocuri lipsa in aceste situatii".

Cea mai mare companie petroliera din Romania, Petrom, a renuntat la transportul produselor petroliere prin conductele Petrotrans si Conpet in august 2004 si de atunci a folosit calea ferata ca metoda principala de transport a produselor petroliere.

Ministerul Economiei si Comertului este actionarul majoritar al companiilor Petrotrans si Conpet. Petrotrans este operatorul sistemului de conducte petroliere prin care se transporta benzina si motorina, iar Conpet opereaza la randul sau sistemul national de conducte prin care se transporta titei si gazolina.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri