Produsele si serviciile pe care le exporta firmele romanesti in Marea Britanie se numara pe degetele de la o mana. In afara de vinurile noastre celebre, ne putem mandri cu puține alte lucruri „Made in Romania”care sa impresioneze consumatorii britanici. Exista insa si domenii, poate surprinzatoare pentru cei nefamiliarizati cu evolutiile din domeniu, unde romanii exceleaza.

Experienta acumulata in Romania i-a permis lui Ionel Ghita, fondatorul firmei de curatenie profesionala Piontani, sa deschida un punct de lucru in Londra, capitala financiara a Europei. Iar clientii nu au intarziat sa apara. Raspandite din gura in gura, vestile despre echipa de romani care lasa casa „luna” s-au raspandit cat ai zice... Londra! Peste 30 de familii si firme apeleaza acum la serviciile de curatenie ale Piontani.

In cate ore faci curatenie intr-o casa englezeasca

Pentru romanii care alunga praful din resedintele britanicilor, munca in Regatul Unit este mai simpla decat in Romania. Poate parea paradoxal, dar e mai usor sa faci curatenie intr-o casa de 120 de metri patrati din Londra, decat sa cureti un apartament de 50 de metri patrati din Bucuresti. In primul rand, pentru ca britanicii au mai putine lucruri in casa.

„Englezii obisnuiti nu au <<colectii>> de oale si cratiti in bucatarie, asa cum se intampla in cazul nostru, al romanilor. Ei nu prea gatesc si atunci numarul vaselor de bucatarie si al farfuriilor este limitat. Ceea ce este un avantaj atunci cand faci curatenie. De exemplu, aragazul este sters doar de praf”, afirma Ionel Ghita, fondatorul Piontani Services. Si restul casei este mai usor de curatat decat in cazul unei locuinte din Romania. Englezii nu au de obicei o biblioteca mare cum gasesti in multe case din Romania. Asa ca a disparut un „magnet” al prafului din sufragerie. Apoi, numarul lucrurilor dintr-o casa britanica este mai redus decat in cazul unui apartament bucurestean. Niciun britanic nu pastreaza aparate electrocasnice sau electronice doar pentru ca „mai merg”. Televizorul vechi sau calculatorul depasit de vremuri sunt predate centrelor de colectare imediat ce a sosit inlocuitorul lor. Dispare astfel un alt „depozit” de praf. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca vremea ploioasa din Londra tine praful departe de ferestrele caselor.

Toate aceste lucruri inseamna economie de timp pentru cei care fac curatenie. Curatenia intr-o casa englezeasca dureaza cam 3, maximum 5 ore, cam cat pentru un apartament mediu din Bucuresti. O casa de la noi este curatata luna chiar si in 8 ore .

Cat castiga un roman care face curatenie in Londra

Salariile pe care le castiga romanii din sectorul curateniei se apropie de veniturile minime din Regatul Unit. “Un roman castiga in Anglia 7 lire pe ora, din care se opresc taxele si impozitele si mai ramane cu 5,7 de lire pe ora in mana. Pentru un program de 8 ore si 24 de zile lucrate pe luna, inseamna un salariu de aproape 1.100 de lire, ” spune Ionel Ghita.

El mai spune ca angajatii Piontani din Londra se remarca prin cateva trasaturi mostenite de la echipa care a infiintat compania in Romania: rapiditate, flexibilitate si discretie. Avand aceste avantaje de partea lor, echipele de curatenie Piontani reusesc in doar cateva ore sa faca o casa britanica sa straluceasca de curatenie. Putem spune ca stilul britanic este pus in valoare si de romanii care au grij de casele din Regatul Unit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri