Realitatea tine sa ne loveasca de fiecare data, mai devreme sau mai tarziu. A fost randul evenimentului tragic din clubul Colectiv, insa o multime de alte localuri cu capacitate mare, unde se tin si concerte, nu respecta legislatia. wall-street.ro a vorbit cu doi arhitecti pentru a afla, in amanunt, cat costa si cat dureaza sa iei avizele pentru deschiderea unui club.

Exista mai multe formulare si avize pe care orice proprietar/administrator de pub sau club trebuie sa le aiba, inainte de a putea deschide, legal, o locatie cu destinatie publica. Din pacate, spune unul dintre arhitecti, multe locuri underground, unele din perioada interbelica, nu au fost concepute pentru astfel de activitati. Cu toate acestea, ele functioneaza – ilegal si “la mica intelegere” si risc asumat.

In primul rand, pentru ca un club sa functioneze, trebuie sa primesti un Certificat de Urbanism care se primeste de la Primaria de care apartine locatia. “De aceea si primarul Piedone minte spunand ca nu se considera vinovat de tragedie – nu avea cum sa functioneze Colectiv, fara ca Primaria sa cunoasca starea sa – dar explic de ce, curand”, spune un arhitect cu experienta internationala, care a preferat sa ramana anonim.

In acest Certificat de Urbanism, pe care il primesti de regula in aproximativ o luna, ti se spune ce avize ai nevoie pentru a putea functiona – si acestea sunt foarte multe: de la Electrica, Distrigaz, dezinsectie, de gunoi, Cultura, Avizul de Mediu (~400 de lei), cel de la Sanatatea Populatiei (~200 de lei) si asa mai departe.

Ce este extrem de important si de actualitate – avizul de la ISU. Aceasta se primeste gratuit, dar trebuie platit doar arhitectul verificator de incendiu care este avizat cu Cerinta C, de incendiu. “Totul se rezolva in 2-3 zile, in ceea ce priveste aceasta autorizatie”.

Trebuie facuta simulare de incendiu

Luand tristul caz de la clubul Colectiv, acestia trebuiau sa aiba nu doar aviz de functionare ci si aviz de construire, “pentru ca s-a facut o schimbare de destinatie a spatiului si pentru ca s-a adaugat containerul acela in fata, prin care se intra si se iesea”, explica arhitectul. „Pentru a primi autorizatia de construire li s-ar fi cerut clar aviz de la ISU si de la directia de sanatate a populatiei, si pentru aviz de la ISU li s-ar fi cerut scenariu in caz de incendiu”, spune el.

Intreg procesul, de la Certificatul de Urbanism pana la cel de Construire, dureaza, in cel mai fericit caz, aproximativ 3 luni.

De asemenea, intr-un spatiu mare, tot legat de autorizatia de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, localuri similare cu Colectiv trebuie, obligatoriu, sa aiba sprinklere (foto) si drenchers, care reactioneaza la caldura. „In locurile unde, din pacate, se fumeaza, pot fi instalate, la nevoie, sprinklere care sunt actionate manual din diferite puncte ale localului. Daca nu exista, localul este ilegal”.

Voi in cate cluburi underground (sau chiar la suprafata) din tara ati vazut sprinklere? Este o intrebare retorica, aproape.

Necesitatea lor este clara, intrucat, in busculada, actionarea lor ori se face automat, ori printr-o simpla apasare de buton; extinctoarele mici nu fac fata si, deseori, in haos lumea le ignora.

Cele mai multe localuri nu ar trebui insa sa functioneze in primul rand din cauza numarului mic de iesiri. „Este un calcul mai complex aici – in functie de metri patrati, distante, numarul de oameni care pot intra in club, destinatia lui, un local trebuie sa aiba de la o iesire pana la 5-6 sau chiar mai multe. In cazul clubului Colectiv, trebuiau minim 4 iesiri, la un volum de 4-500 de oameni”. Toate acestea, trebuie rezolvate si stabilite in scenariul de incendiu.

Desfumari

Pe langa sprinklere, localurile trebuie sa aiba „desfumari”care, practic, sunt aerisiri prin care caldura, toxinele, fumul, pot iesi. „In cazul clubului Colectiv, am auzit ca ar fi existat initial ferestre, insa au fost astupate cu BCA, probabil pentru antifonare; in felul asta insa, aerul fierbinte, flacarile, au ramas inauntru”.

De asemenea, din orice punct al localului, in 88 de secunde sau o distanta de maxim 32 de metri, trebuie sa existe o iesire. Intr-un local mai mare insa, distantele si timpii parcursi pana la iesiri se injumatatesc, fiind deci necesare mai multe iesiri – lucru nerespectat, in mod clar, de fostul club Colectiv. Iesirile respective trebuie sa fie bine semnalizate, la orice ora, si in calea lor nu trebuie sa fie nicio piesa de mobilier sau cortina, fie ea si ignifuga.

Autorizatia de construire

Dupa ce primesti Certificatul de Urbanism si apoi primesti toate avizele necesare, inscrise in acel certificat de Urbanism, primesti, tot de la Primarie, Autorizatia de Construire.

„Vor veni pompieri care sa observe daca cele inscrise in acte se reflecta si in realitate. Daca ceva este in neregula, dosare vor fi inapoiate si parte din procese se pot repeta, pana cand totul este legal. In orice caz, mare parte tine de Primarie, deci daca primarii spun ca nu se considera responsabili, mint cu nerusinare”, spune arhitectul.

Intreg procesul, de la Certificatul de Urbanism pana la cel de Construire, dureaza, in cel mai fericit caz, aproximativ 3 luni. Sunt insa cazuri in care se poate intinde pe jumatate de an sau mai mult. „Cel de la ISU este, intr-adevar, unul dintre cele mai importante. Stiu ca, la suprafete mici, proprietarul poate sa garanteze pe proprie raspundere anumite aspecte, insa nu recomand absolut nimanui sa faca acest lucru. Nu te joci cu vietile oamenilor”, mai spune arhitectul.

Din pacate, multi patroni nu au rabdare sa primeasca aceste avize si realitatea „din teren” este ca ignora deseori instructiunile arhitectilor precum si cele de la Primarie, mituind diferite institutii din stat pentru a primi avizele repede si fara dureri de cap. Acest lucru, desi creste costul deschiderii unui local, micsoreaza timpul de asteptare si pasii (utili, cruciali chiar) care trebuie urmati pentru a fi legali.

Astfel se explica de ce locuri precum cele amintite in acest articol de opinie au, pe hartie, avizele in regula. Daca ar fi sa urmezi calea legala, pe langa timpul (e adevarat, lung) de asteptare, cel mai costisitor este arhitectul – cateva mii de euro, din care cateva sute de euro reprezinta avizul verificatorului in ceea ce priveste masurile impotriva incendiului.

Pana la urma insa, tot noi, societatea civila, trebuie sa facem ceva! Atunci cand observam nereguli in spatii publice, trebuie sa Politie. Doar asa vom putea schimba societatea si vom putea spera la o viata mai sigura, mai buna, pentru noi si copiii nostri.

Sursa foto: Shutterstock: Club

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri