Compania Enterprise Investors (EI) va investi in Romania, in urmatorii trei-patru ani, aproximativ o cincime (intre 100 si 150 milioane euro) din banii fondului de investitii Polish Enteprise Fund VI (PEF VI), care dispune de 658 milioane euro, spus, miercuri, partenerul EI, Dariusz Pronczuk.
Suma totala a fondului este de 658 milioane euro, iar acesta a fost de doua ori suprasubscris, se arata in comunicatul EI. Printre investitorii care au subscris la Polish Enterprise Fund VI sunt AlpInvest, CalPERS, EIF, HarbourVest, LGT, METLife, Partners Group, Adams Street Partners, Allianz Private Equity Partners, Bregal, HRJ Capital, Morgan Stanley Alternative Investment Partners, Pantheon, SUVA si Wilshire. Investitorii europeni detin 65% din fond, iar cei americani restul de 35% din PEF VI. Aproape jumatate din acest fond va fi investit in Polonia, iar restul in tari din regiunea Europei Centrale si de Est si in unele tari Baltice.

EI s-a propus investitii in sectorul de retail, in productie, media si telecomunicatii, IT, servicii financiare si domeniul farmaceutic si sanatate. Companiile tinta sunt cele mijlocii, iar EI isi propune achizitii medii si mari finantate partial prin imprumuturi, prin folosirea prudenta a majorarii de capital si achizitii in colaborare cu managementul firmei. "Folosim finantarea prin imprumut pentru a achizitiona, chiar si in Romania", a afirmat Pronczuk, citat de NewsIn.

"Nu alocam o anumita suma pe tara. Nu credem ca ar fi foarte practic, deoarece afacerea noastra este una ce tine de oportunitati ", a declarat Pronczuk. Criteriile folosite de EI pentru alocarea unei sume depind de economia unei tari, asa cum este descrisa de evolutia produsului intern brut (PIB) si de mediul de afaceri din respectiva tara, a continuat oficialul EI.

Compania EI, care gestioneaza banii PEF VI, tinteste investitii in companii evaluate intre 30 si 150 milioane euro. Investitia de capital pe care si-o propune EI este intre 20 si 60 milione euro, potrivit unui comunicat al companiei. De asemenea, EI cumpara pachete de actiuni intre 20% si 100%.

PEF VI este cel mai mai mare fond din regiunea central si este europeana, iar Romania reprezinta cea de-a doua piata de investitii, dupa Polonia, pentru EI, a declarat membrul consiliului de administratie al EI, Dariusz Pronczuk. Din cele circa 175 milioane euro, investite de EI prin alte fonduri, in afara Poloniei, in Romania au fost investite circa 80 milioane euro pana in momentul de fata, a declarat oficialul companiei poloneze EI. De asemenea, din cele opt investitii in afara Poloniei, patru au fost facute in Romania.

Faptul ca banii din portofoliul PEF VI au fost stransi intr-o perioada de doar trei luni si oferta a fost de doua ori suprasubscrisa, reprezinta "un vot de incredere pentru regiune", care va prospera, a observat Dariusz Pronczuk.
Investitii EI in Romania.

Pana acum, EI a investit in patru companii romane: Orange Romania, Artima, Siveco si in Macon Deva. Media de multiplicare a capitalului investit este de 2,5 ori mai mare decat costul investitiei, estimeazp compania in comunicat. Prin cumpararea unui pachet de 20% din Orange Romania, EI a investit pentru prima oara in alta tara in afara de Polonia. Pachetul de 20% a fost cumparat in doua transe, in 1999 si 2001, iar in 2005, EI a vandut participatia companiei France Telecom si a obtinut un profit total de 78 milioane dolari (3,9 ori mai mult decat capitalul investit). Dariusz Pronczuk a declarat ca au existat si investitii ale EI care au multiplicat investitia de 6-7 ori.

Pronczuk a declarat ca nu poate afirma nimic despre succesul companiilor din Romania, deoarece acesta poate fi masurat numai dupa ce a fost vanduta participatia. Potrivit oficialului EI, domenii bune sunt cele care au perspective bune de crestere a exporturilor. Enterprise Investors, companie care gestioneaza Polish Enterprise Fund V, a anuntat preluarea integrala a producatorul de materiale de constructii Macon Deva, pentru suma de 35 milioane euro, a declarat, miercuri, vicepresedintele Enterprise Investors, Cristian Nacu.

Cresterea in sectorul constructiilor a inregistrat in primul semestru din 2006 a fost de 20%, iar Macon a avut o crestere medie de 29%, "cu posibilitati mari de a continua in acest ritm.", informeaza comunicatul de presa al EI."Luam in considerare listarea companiei la Bursa in 2009", a afirmat, pentru NewsIn, vicepresedintele EI.

Acesta a mai declarat ca ar putea exista si alte procedee de vanzare. Nacu a declarat, pentru NewsIn, ca asteapta ca Bursa sa devina "atractiva", ceea ce s-ar putea intampla prin aparitia fondurilor de pensii. Nacu a declarat ca, datorita fondurilor de pensii, este posibil ca piata de capital romana sa devina puternica, precum cea poloneza. "Dorim sa facem din Macon un exemplu de transparenta", a declarat Nacu.

Cristian Nacu a estimat o cifra de afaceri de 100 milioane lei pentru Macon in anul 2006 si un profit net de 10-11 milioane lei. "Este inca destul de devreme sa spunem o cifra foarte precisa", a spus Nacu. EI va investi in Macon pentru a obtine imbunatatiri, a continuat vicepresedintele EI. "in general, strategia noastra este sa nu scoatem dividende din companie, ci sa le reinvestim", a afirmat Nacu, iar pentru dezvoltare, compania va putea sa investeasca suficient din surse proprii, a continuat acesta.

In ultima saptamana din august, Consiliul Concurentei a stampilat preluarea controlului asupra companiei Macon S.A Romania de catre HaMer Holding S.a.r.l - Luxemburg. HaMer este un fond de investitii care face parte din grupul de firme Polish Entreprise Fund V. Macon are ca obiect principal de activitate fabricarea elementelor de beton pentru constructii precum si producerea de alte materiale cum ar fi BCA, vata minerala bazaltica, cahle de teracota, materiale izolatoare, tigla din beton. Enterprise Investors are in administrare 1,6 miliarde euro si are in componenta 30 de investitori, inclusiv 12 parteneri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri