Angajatii sunt elementul cel mai important intr-o companie, iar nevoilor lor, fie ca este vorba despre intocmirea contractului de munca, de acordarea salariului sau de intocmirea unei simple adeverinte, organizatia trebuie sa le raspunda prompt si cu profesionalism. Toate aceste sarcini "mananca" timp si resurse unei companii, insa pot fi externalizate si indeplinite in timp util de o firma de profil, cu o economie de pana la 40% din bugetul pentru HR, a declarat Laura Gheara, General Human Resources.

"O firma specializata in administrarea de personal si payroll poate scapa o companie de orice sarcina legata de oameni, de la semnarea contractului de angajare pana la incetarea contractului. Sa faci «in house» toate aceste lucruri iti mananca timp si bani, plus ca oamenii din departamentul de HR trebuie sa aiba cunostinte legislative si sa tina pasul cu toate modificarile care au loc frecvent", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Laura Gheara, managing director al companiei General Human Resources.

Astfel, o firma specializata poate sa se ocupe de sarcini precum administrarea dosarelor angajatilor, consultanta pe legislatia muncii, intocmirea adeverintelor, dosare de concediu de materninate, de pensie, calcul salarial, comandarea tichetelor de masa, servicii REVISAL si altele.

Nu avem o statistica, insa pot spune ca un angajat are nevoie de peste 10 adeverinte intr-un an. Doar pentru un credit la banca poate sa ceara 2-3 exemplare diferite

Laura Gheara afirma ca organizatiile care externalizeaza serviciile de HR economisesc, in primul rand, timp si se pot concentra pe activitatea lor de baza.

"Cu cat vor pierde mai mult timp facand lucruri auxiliare, cu atat vor lucra mai mult in defavoarea lor. Externalizarea trebuie sa fie o strategie urgenta, astfel incat compania sa se poata focusa pe principala activitate generatoare de profit si sa lase specialistii sa faca activitati cu care lucreaza in fiecare zi", a adaugat Gheara.

Economii de 40% din cheltuielile cu departamentul de HR

Laura Gheara. a adaugat ca prin externalizarea serviciilor de HR o companie poate econonomisi pana la 40% din bugetul alocat unui departament intern de resurse umane.

"Pe langa timpul consumat cu procesarea tuturor documentelor, cu trainingul oamenilor, sunt reduceri de costuri. Se reduc atat cheltuielile cu salarii departamentului dedicat pe care il ai, dar si costuri cu chiria, cu concediile de ohihna, cu cele medicale, cu IT-ul, cu calculatoarele si cu softurile de HR, care pot sa coste pana la 30.000 de euro. Sunt costuri importante, mai ales ca salariile in departamentele de HR nu sunt deloc mici", a spus Laura Gheara.

Potrivit acesteia, o companie plateste in medie 10 euro pe luna per angajat pentru externalizarea activitatilor de HR.

Cu toate acestea, mai putin de 10% dintre companiile din Romania aleg sa externalizeze.

"Exista inca o neincredere in randul companiile, insa acestea trebuie sa stie avantajele. Piata este insa in crestere, companiile incep sa se uite ce se intampla in restul Europei, pentru ca noi nu inventam apa calda, oferim doar un serviciu foarte popular in alte tari", a mai adaugat Laura Gheara.

General Human Resources este un furnizor specializat de servicii de salarizare, administrare de personal si recrutare in regim de outsourcing. Echipa GHR are in componenta un grup de opt specialisti in domeniul resurselor umane, cu o experienta de 15 ani in procesele de salarizare si administrare de personal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri