Corneliu Bodea, presedinte al Centrului Roman al Energiei si reprezentant al Adrem Invest si Adrem Automation, a povestit pentru wall-street.ro in cadrul unui pranz la Joseph care sunt oportunitatile pe piata energiei, povestea intrarii sale in acest business fondat de fratele sau Adrian Bodea, dar si ce sfaturi ar da unui antreprenor la inceput de drum.

Pe Corneliu Bodea l-am intalnit in restaurantul Joseph, intr-o dupa amiaza calda, iar timp de cateva ore am povestit despre management, leadership, piata energiei, dar si antreprenoriat si recrutare. Dupa ce comandam ceva de baut, incepem sa povestim despre oportunitatile din piata energiei. “Este o perioada agitata, se intampla multe lucruri atat in companie cat si extern. Sunt multe schimbari in zona de energie si cand sunt multe schimbari sunt si multe oportunitati”, spune Corneliu Bodea.

corneliu bodeaCare ar fi principalele oportunitati? “Asistam la o schimbare de paradigma in energie pentru ca traditional piata de energie, mai ales cea electrica, avea producatorul plasat in centrul de greutate acum, din ce in ce mai mult, este plasat consumatorul in centru, iar oportunitaile vin din zona de servicii pentru consumatori, care devin din ce in ce mai pretentiosi. In Romania se intampla si unele lucruri care sprijina zona de servicii. Spre exemplu, ofensiva ANAF cu privire la fiscalizare poate veni si in sprijinul intrarii intr-un regim normal in zona de servicii pentru ca nu va mai fi atat de usor sa faci reparatii la marginea legii. Vom ajunge in punctul in care si aceste activitati de reparatii mici la retele electrice, spre exemplu, sa fie fiscalizate, sa se organizeze si sa fie prestate de companii”, considera Bodea.

Astfel, potrivit managerului paradigma se va schimba in domeniu, iar nevoile consumatorului, dar si faptul ca el devine tot mai mult un prosumer va avea implicatii majore in piata, inclusiv pe partea de productie. “In domeniul energiei electrice, dar si in gaz, atentia companiilor ar trebui sa se indrepte catre consumatori. Consumatorul are multe alte nevoi, de care este sau nu constient. Un excemplu este cel legat de numarul furnizorilor de utilitati. O persoana are 4-5 furnizori: gaz, electricitate, apa, internet, telefonie. In viitor, cred ca in acest domeniu vor fi furnizori care vor ingloba in oferta lor mai multe componente. De ce sa nu dai in acelasi timp gaz si telefonie. Sau energie si internet?”, a completat Corneliu Bodea.

“Satisfacerea nevoilor consumatorului va schimba si piata, cu implicatii pana la productie”, a mai spus Corneliu Bodea, care da ca exemplu o baterie dezvoltata de Tesla care lucreaza intr-un sistem cu o solutie de productie de energie si care poate acoperi necesarul unei locuinte. “Panouri solare erau si pana acum, dar problema era ca productia se realiza intr-un anumit interval dupa amiaza, iar consumul avea loc in prima parte a zilei si seara, cand nu era productia la varf. O solutie de productie si stocare aduce o provocare fantastica pentru toaste sistemele: consumatorii vor deveni tot mai mult prosumeri si vor avea un rol activ si in productie, nu doar in consum”, a mai spus Corneliu Bodea.

Ce obiective sunt la Adrem

Aceasta orientare spre consumator se simte deja si in businessul Adrem. “Tocmai am finalizat un proces de reorganizare la Adrem, fiind acum organizati, dupa un proces de divizare, intr-un grup de companii. Astfel, fiecare domeniu de activitate functioneaza acum pe o companie de sine statatoare. Am finalizat si proiectul joint-venture-ului cu Eon, care este si se doreste a se dezvolta ca un furnizor de servicii destinat consumatorului final, momentan pe gaze, iar apoi in electricitate”, a declarat Bodea.

O provocare in businessul Adrem a fost proiectul centralei de cogenerare din Suceava, unde operatorul retelei de distributie a intrat in insolventa, iar incasarile companiei au avut de suferit.

“Avem in continuare si proiectul de rentabilizare si mentinere a centralei de cogenerare din Suceava, un proiect important pe care l-am sustinut chiar si in conditii grele. Aceasta centrala, care functioneaza pe biomasa si care produce cea mai ieftina gigacalorie din Romania, din motive cunoscute pe plan local, nu functioneaza la parametri financiari, desi la parametri tehnici totul este bine. Zona de regenerabile a fost destul de lovita, pretul a scazut, valoarea certificatelor verzi este minima, dar cu toate acestea atat modelul financiar, cat si cel tehnic functioneaza aproape de perfect. Problema a fost faptul ca noi distribuiam pana recent prin reteaua de distributie care traditional a fost operata de o companie a consiliului local, compania care a intrat in insolventa, iar din incasarile pentru agentul termic a trebuit sa plateasca in primul rand creditorii si abia in coada listei eram noi. A fost o problema de responsabilitate sa putem pune in functiune centrala si sa nu decuplam in timpul iernii. Am beneficiat si de intelegerea finantatorilor care toti au inteles momentele dificile si au facut posibila functionarea pe timp iarna. Acum am inceput sa distribuim printr-o noua companie in care Adrem este actionar alaturi de Elsaco, Thermonet. Avem incredere ca vom reusi impreuna sa transformam sistemul centralizat de termoficare din Suceava intr-unul perfect functional si sa ne respectam promisiunea facuta sucevenilor”, a explicat Bodea provocarile proiectului.

Corneliu Bodea2015 este pentru Adrem un an al consolidarii. “Ne mentinem apetitul pentru achizitii si cresterea businessului, dar suntem in etapa de consolidare pentru ca in anii trecuti am crescut cu 30-40% anual si consider ca majorarile sunt un lucru bun atata timp cat le tii sub control si cat etapele de crestere sunt urmate de etape de consolidare”, spune Bodea.

Joint venture-ul cu Eon este una din activitatile in care focusul este in continuare pe crestere si nu pe consolidare, Bodea spunand ca obiectivul este “sa o crestem foarte abrupt”, tintele fiind de 2 cifre.

Pe termen mediu si lung, vorbind de viziunea personala, Corneliu Bodea considera ca o mare pondere din businessul Adrem va fi in servicii si solutii in zona consumatorilor de energie, care tin de eficienta, automotizari, smart home si IoT. Zona de servicii pentru consumatori reprezinta acum 20% din business, insa Bodea spune ca avand in vedere viteza de implementare a conceptelor moderne, in 5 ani cei 80% s-ar putea sa ajunga 20%. “In 2020 nu va trebui sa va povestesc despre Adrem pentru ca toata lumea il va vedea. Suntem si acum destul de prezenti, spre exemplu in nordul Capitalei, unde asiguram mentenanta si interventii pentru avarii cu Enel. In nordul tarii suntem prezenti prin joint venture-ul cu Eon. Nu suntem departe, insa mai este de lucru. Orice problema veti avea acasa cu reteaua electrica, de termoficare, internet sau telefonie peste 5 ani veti putea suna la call centerul nostru si orice problema va fi rezolvata”, explica managerul, subliniind ca este vorba de viziunea sa personala.

Povestea Adrem Invest

Compania Adrem Invest a fost fondata in 1992 de Adrian Bodea, caruia Corneliu Bodea i-a venit alaturi in business un an mai tarziu. “Adrian a incercat sa-si foloseasca cunostiintele de cercetator si fizician la Magurele. A sperat in 1992 ca industria romaneasca va trece printr-o reformare si spera sa aduca o contributie la modernizarea industriei. Din pacate, lucrurile nu au stat chiar asa. Cand ma uit inapoi din pozitia de angajator cu 1.600 de angajati, cu birouri in 5 tari, mi se pare extrem de romantica perioada din ‘90.”, a mai spus Corneliu Bodea.

“Este cu totul altceva ce inseamna acum un business plan fata de ce a insemnat atunci. Toate businessurile romanesti au avut perioada lor romantica, nu suntem singurii antreprenori romani care au pornit de la zero. Atunci un business plan insemna o masa seara cu fratele meu in bucatarie in urma careia luam o decizie . Planurile se realizau de la o zi la alta. Acum mi se pare total imposibil sa progresezi asa. Acum avem un business plan pe 5 ani si programul meu pe urmatorele 3 luni este extrem de bine pregatit. Atunci nu stiam nici ce fac maine, nici cand ma intorc acasa”, mai spune Corneliu Bodea.

Ce a invatat managerul din aceea perioada de inceput si ce sfaturi ar da celor care incep acum o afacere? “Sa nu renunte. Cred ca multi antreprenori renunta. Este un lucru important care face la un moment dat diferenta intre businessurile care reusesc si cele care nu ajung la momentul in care ar putea sa reuseasca”, a spus el.

Corneliu BodeaCorneliu Bodea a ajuns sa lucreze cu fratele sau in Adrem Invest dintr-o intamplare. Era student si datorita unei situatii personale a fost nevoit sa isi caute un job. A lucrat pentru scurt timp la compania unui prieten pe un post de vanzari si isi aminteste ca printre produsele companiei se numarau si copiatoare. S-a gandit apoi sa vina alaturi de fratele sau. “In 6 luni de vanzari nu am vandut niciun copiator. Acum avem o cifra de afaceri de 60 mil. euro, asa ca intuiesc ca mi-am imbunatatit abilitatile de vanzator”, spune glumind Corneliu Bodea, care la baza este inginer, dar care si-a completat realizarile academice si cu o diploma in management si cu un MBA.

Te ajuta MBA-ul? “M-a ajutat foarte mult. In activitatea mea de la Fundatia Leaders multi tineri ma intreba asta. E dificil sa raspunzi cum te-a ajutat. Nu poti alege. Am devenit mai bun in decizii in general, iar un MBA este folositor cand ai deja o experienta de management, pentru ca sa fii manager nu este o meserie in sine, nu te poate pregati nicio facultate pentru asta”, spune Corneliu Bodea. “Este o chestiune legata in primul rand de experienta si pe o experienta rezonabila are sens sa adaugi partea de teorie. Sunt teorii simple, dar a caror utilitate o intelegi cand te lovesti de problemele respective. Nu pot sa spun ca mi-am schimbat stilul ca urmare a MBA-ului. Este o imbunatatire a calitatii deciziei”.

Despre decizii si instinct

Unde se situeaza instinctul in decizii? “Este extrem de important instinctul. Este determinant de fapt. De multe ori din cauza civilizatiei care ne inconjoara uitam ca suntem niste fiinte care traiesc intr-un mediu extern, iar adaptarea depinde de instinct. Schimbarea mediului din jurul nostru este dramatica si rapida de aceea capacitatea de a ne adapta schimbarii trebuie sa fie si mai buna decat acum 10.000 de ani cand traiam in grote si asta depinde mai mult de instinct si mai putin de educatie”, a completat managerul.

Are un exemplu in care instinctul a fost determinant intr-o decizie de business? “Este dificil de despartit instinctul de educatie. Noi toti formam personalitati care sunt un mix de instinct, dotari care vin natural, si educatie, iar probabil de fiecare data cand luam o decizie aceste elemente se amesteca. Instinctul este cel responsabil de rapiditatea deciziei. Sunt situatii in care decizia vine instantaneu si asta se bazeaza foarte mult pe instinct”, a mai spus Bodea. “Folosesc instinctul in mare masura cand imi aleg partenerii sau cand evaluez persoanele cu care discut sau cu care lucrez. Nu imi formez usor o opinie despre oameni, dar am un sentiment fata de persoanele din fata mea care vine repede si experienta mi-a aratat ca in general am dreptate”, a mai spus managerul.

Cat de implicat este in recrutare Corneliu Bodea?

Corneliu Bodea marturiseste ca daca ar fi sa aleaga dimensiunea sa preferata a unui business ar alege HR-ul pentru ca lucrul cu oamenii il motiveaza extrem de mult si de cate ori are ocazia sa se implice in aceasta componenta a businessului o face cu placere. “Sunt direct implicat in recrutarea tuturor celor din top management. Este din pacate imposibil sa fiu implicat in recrutarea tuturor. Evaluarea, motivarea sunt alte elemente care imi plac”

Ce il intereseaza cel mai mult atunci cand recruteaza? “Cel mai mult ma intereseaza la un angajat sa inteleg de ce vrea sa vina la compania noastra. Am avut chiar o experienta extrem de interesanta cu un coleg de-al nostru care reflecta principiul ca trebuie sa iti alegi seful, nu compania sau domeniul in care vrei sa lucrezi. Acest coleg s-a hotarat sa intre intr-un nou domeniu si a inceput sa participe la conferinte pe energie. La una din aceste conferinte am fost si eu speaker, iar acest tanar de 25 de ani, la aceea data, a hotarat ca vrea sa lucreze pentru mine. M-a urmarit mai multe luni la diverse evenimente la care eram anuntat ca speaker si facand si cursuri la Leaders, fundatie in care m-am implicat in diverse proiecte, a profitat de ocazie pentru a ruga pe cineva sa mi-l prezinte. Mi-a zis ca ma stie de mai multe luni si vrea sa lucreze pentru mine. L-am angajat, iar acum ocupa o pozitie importanta in departamentul de dezvoltare”, a povestit managerul.

Ce ar raspunde el la intrebarea de ce vrea sa lucreze pentru Adrem? “Este ca intr-o relatie. Exista o multitudine de tipuri de relatii, dar cele cu adevarat deosebite sunt cele care includ pasiunea. Intre mine si ceea ce fac exista pasiunea. Nu as raspunde la fel daca m-ati intreba de ce am facut-o in ‘93. Atunci aveam nevoie de resurse financiare. Aceasta este realitatea. Insa nu as accepta un astfel de raspuns la un interviu pentru ca nu cred ca este suficienta motivarea financiara. Cred ca sunt printre norocosi, am avut norocul sa-l am pe fratele meu alaturi. Nu cred ca simpla nevoie de resurse poate constitui o motivatie suficient de solida pentru a merge intr-o companie”, a explicat Bodea, care mai spune ca incearca sa aiba un echilibru corect intre viata personala si cea profesionala. “Doar un om care are un echilibru poate fi eficient pe termen lung la job”, considera managerul.

Ca stil de viata, Corneliu Bodea spune ca in ziua incepe cu sport si ca rareori mai lucreaza dupa ora 19:00. De asemenea, isi ia vacanta mai mult de doua saptamani pe an. Pe langa partea de business, Corneliu Bodea se implica si in alte initiative, cum ar fi Fundatia Leaders. “In ceea ce priveste leadershipul, consider ca este o problema de responsabilitate. Simt nevoia sa impartasesc din experienta mea, din istoriile pe care le-am trait sau auzit. Fundatia Leaders isi propune sa promoveze leadershipul in randul tinerilor, sa le deschida o cale. Nu este o scoala care isi propune sa formeze lideri, pentru ca liderul nu poate fi format de scoala, dar fiind vorba de tineri este important ca cineva apropiat de varsta lor sa le ofere experiente din viata reala. Nu stiu daca sunt un lider. Mi-as dori sa se spuna asta despre mine”, spune managerul, care marturiseste ca in colaborarile cu Fundatia Leaders si-a propus sa isi ofere sprijinul pentru a oferi experiente legate de ce inseamna managementul tinerilor.

Cum s-ar descrie ca manager?

“Nu m-as descrie asa cum sunt, ci cum as dori sa fiu: intotdeauna mi-am dorit sa fiu un manager care se pozitioneaza in mijlocul echipei nu deasupra ei. Sigur ca pe masura ce businessul creste sunt lucruri pe care nu iti mai permiti sa le faci. Cand am preluat de la CEZ 600 de angajati, in 2008-2009, am facut un tur sa ma intalnesc cu toti oamenii si am organizat o serie de intalniri prin care m-am dus in mijlocul lor. Aceasta activitate mi-a adus o mare satisfactie desi nu intotdeauna am fost primit extraordinar de bine, avand in vedere ca angajatii aveau diverse probleme. Motiv pentru care mi-am propus ca o data la doi ani sa fac asta, insa nu tot timpul programul iti permite, mai ales ca pe masura ce organizatia creste ai tot mai putin timp alocat interactiunii. Mi-ar placea sa se spuna despre mine ca aloc rezonabil de mult timp interactiunii, altfel riscul este sa te izolezi intr-un cerc restrans de oameni. Efectele acestei izolari ce pot fi observate cel mai usor politic, exista si in companii. Managerii de top ajung sa traiasca intr-un cerc foarte restrans si astfel ajung sa traiasca intr-un mediu prea sarac pentru a oferi o imagine completa si reala. Se spune ca sistemul izoleaza, sistemul nu exista de fapt, este ceva de care trebuie tu sa ai grija. Este un proces gresit sa te izolezi si este un lucru pe care incerc sa-l preintampin. Nu-mi iese intotdeauna. Am momente cand ma simt izolat si atunci stiu ca trebuie sa imi cresc cercul”, a explicat Corneliu Bodea. Pentru a preintampina aceasta problema a izolarii, compania organizeaza un roadshow prin intermediul caruia managerul se intalneste cu 80% din angajatii din aproape intreaga tara.

”Prin aceste vizite in teritoriu am reusit sa discut direct cu oamenii despre situatiile cu care se confrunta, provocarile in gestionarea operatiunilor sau alte sugestii pe care le au pentru eficientizarea muncii zilnice. Intotdeauna sunt foarte atent la dinamica interna si imi place sa consider fiecare angajat un antreprenor care se gandeste la munca zilnica ca la business-ul lui. Consider ca prin valorificarea ideilor si pretuirea oamenilor, putem inova si aduce o imbunatatire semnificativa la serviciile si solutiile companiilor noastre, dar si la atmosfera din companie si la un mediu de lucru agreabil“, a completat Bodea.

Ce sfaturi ofera Corneliu Bodea businessurilor la inceput de drum

In primul rand, in opinia managerului, reusita in business nu se masoara in 2-5 ani, businesurile avand un ciclu al lor. “Sunt boli ale dezvoltarii unui business pe care le vezi in ani multi”, spune Bodea.

In al doilea rand un antreprenor trebuie sa aiba unele calitati. “In primul rand trebuie sa fii determinat pentru ca sa fii antreprenor este unul dintre cele mai grele lucruri. Antreprenoriatul incepe din momentul in care trebuie sa iti platesti propriul salariu. Este o etapa prin care trebuie sa treaca un antreprenor. Inainte de a face acest lucru trebuie sa se intrebe ce anume il determina, de unde vine hotararea pentru ca altfel se intampla ceea ce spuneam mai devreme: intervine renuntarea. Daca nu ai resurse care vin din determinare si pasiune atunci renunti chiar si la obstacole mici. In antreprenoriat iti pui si viata ta si nereusita. Antreprenorul isi pune viata alaturi de activitate”, a completat Corneliu Bodea.

Prin urmare primul sfat pentru antreprenorii la inceput de drum este sa fie siguri ca sunt suficient de determinati si au suficiente resurse. “Al doilea sfat ar fi sa se gandeasca la faptul ca antreprenoriatul este o activitate care presupune reusita si esec, pierderi si castiguri. Trebuie sa fii pregatit sa pierzi si sa imparti”, a adaugat managerul.

De asemenea, spune el, este important sa se pastreze autentici pentru ca scopul nu scuza mijloacele si cand pui tot ce ai alaturi de initiativa ta poti fi tentat sa ajungi in aceasta zona, sa iti pierzi autenticitatea. Nu in ultimul rand, trebuie sa ai un echilibru corect intre viata personala si profesionala. “Chiar daca iti iei viata cu tine asta nu inseamna ca trebuie sa ti-o abandonezi. Multi se pierd in initiativa proprie cu totul si ajung sa sacrifice lucruri importante”, a mentionat managerul.

“Din pacate exista si o adversitate si o incrancenare in a intelege ca nu intotdeauna trebuie sa castigi totul si nu intotdeauna trebuie sa castigi tu”, a mai spus Bodea.

Pe langa businessul Adrem si fundatia Leaders, Corneliu Bodea este si presedintele Centrului Roman al Energiei, ONG, infiintat in urma cu 3 ani, care isi propune sa repezinte energetica romaneasa in raport cu organismele de la Bruxelles si care si are un birou acolo. Bodea aloca o parte importanta din timpul sau acestei organizatii. “Promovez interesele industriei in special la Bruxelles, unde avem nevoie de claritate si coeziune pentru a ne servi mai bine interesele. Si aici sunt provocari importante. Ma refer la Uniunea Energetica, se vorbeste despre o piata comuna, de o interconectare totala a sistemelor energetice din UE. Sunt provocari si oportunitati enorme”, a completat Corneliu Bodea, in incheiere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri