Valoarea medicamentelor eliberate pacientilor in Romania a scazut cu 9,9% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 2,74 miliarde lei, la pret de distributie, in urma reducerii preturilor la medicamentele pe baza de prescriptie, potrivit unui raport Cegedim.

"Reducerea preturilor aplicata la 1 iulie pentru medicamentele pe baza de prescriptie a determinat o scadere semnificativa a acestui segment (-16,2% in valoare si -1,9% in volum), care este cel mai important din piata, atat ca valoare, cat si ca importanta terapeutica. Efectele acestui tip de masuri se fac deja simtite, multe medicamente gasindu-se cu dificultate, insa efectele majore se vor face simtite anul viitor", a declarat Petru Craciun, director general Cegedim, scrie Mediafax.

Medicamentele pe baza de reteta (Rx) din farmacii au atins o valoare de 1,85 miliarde lei, in scadere cu 16,2%. Medicamentele fara prescriptie (OTC) au atins o valoare de 540 milioane de lei, in crestere cu 11,6%, iar segmentul de spital a atins 360 milioane de lei, in scadere cu 0,3% fata de trimestrul al treilea al anului precedent, se arata in raportul Pharma & Hospital Report.

Comparativ cu evolutiile din ultimele cinci trimestre, in trimestrul al treilea al anului in curs se remarca o tendinta de scadere mai accentuata prin evolutii negative, atat in ce priveste unitatile, cu un minus de 1,4%, cat si in valoare, in declin cu 9,9% in lei sau cu 10,2% in euro.

La nivelul ultimelor noua luni, valoarea totala a pietei a fost de 8,84 miliarde lei, in scadere cu 1,2% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Pe segmente, medicamentele pe baza de reteta in farmacii au consemnat un declin de 6,7% in acest interval, in timp ce pe segmentul fara prescriptie s-a inregistrat un avans de 18,1%, iar pentru cele destinate spitalelor un plus de 7,1%.

In ultimele 12 luni, valoarea totala a pietei a fost de 12,18 miliarde lei, in crestere cu 2,1% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent (octombrie 2013-septembrie 2014). Pe segmente, vanzarile de medicamente pe baza de reteta din farmacii au scazut cu 2,7%, cele fara prescriptie au urcat cu 18,4%, iar cele pentru spitale au avansat cu 8,8%.

In privinta evolutiei principalelor grupe terapeutice, in ultimele 12 luni se evidentiaza cresteri in volum peste media pietei in cazul medicamentelor pentru sistemul respirator - cu 12%, pentru anti-neoplazice si imunomodulatoare - cu 7,5%, si pentru sistemul digestiv si metabolism - cu 6,6%. In valoare, cele mai puternice cresteri au fost inregistrate la medicamentele pentru sistemul respirator - de 14,4%, pentru sistemul digestiv si metabolism - de 8%, si pentru sange si organe hematopoietice - de 7,4%.

Clasamentul principalelor zece corporatii din punct de vedere al valorii pentru ultimele 12 luni nu a consemnat modificari in comparatie cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 853,8 milioane lei, urmata de Hoffmann La Roche cu vanzari de 698,5 milioane lei si Novartis (inclusiv Sandoz) cu 679,5 milioane lei.

Topul primilor zece jucatori este completat de Servier (inclusiv Egis) cu 644,3 milioane lei, Pfizer (568,2 milioane lei), Sun Pharma (531,7 milioane lei), GlaxoSmithKline (514,1 milioane lei), AstraZeneca (475,5 milioane lei), Merck & Co (375 milioane lei) si Krka (355,1 milioane lei).

In volume, componenta principalelor zece corporatii pentru ultimele 12 luni nu se modifica in comparatie cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 61 milioane unitati, urmata de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vanzari de 47,8 milioane unitati si Servier (inclusiv Egis) cu 31,4 milioane unitati. Topul primilor zece jucatori este completat de Alvogen (inclusiv Labormed) cu 29,9 milioane unitati, Antibiotice (29,9 milioane unitati), Novartis (inclusiv Sandoz) cu 26,2 milioane unitati, GlaxoSmithKline (25,1 milioane unitati), Krka (23,5 milioane unitati), Biofarm (20,4 milioane unitati) si Gedeon Richter (19,5 milioane unitati).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri