Lukoil vrea sa propuna Exxon Mobil dezvoltarea in comun a perimetrelor de gaze din apele romanesti ale Marii Negre, a declarat vicepresedintele grupului rus, Leonid Fedun, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

In primele noua luni, Lukoil a bugetat ca pierderi costuri de explorare in valoare de 371 de milioane de dolari la perimetrele din Romania. Dintre acestea, costuri de 127 de milioane de euro sunt aferente trimestrului al treilea.

Profitul net al grupului a scazut de peste doua ori in primele noua luni ale anului, de la 1,62 miliarde de dolari in urma cu un an la 623 milioane de dolari, din cauza declinului accentuat al preturilor petrolului si a costurilor de explorare a perimetrelor din Marea Neagra.

Vanzarile grupului s-au redus cu 40%, la 23,4 miliarde de dolari. “Profitul net a fost semnificativ afectat de scaderea preturilor petrolului si de costurile legate de lucrarile de exploare”, se arata intr-un comunicat al Lukoil.

Lukoil anticipeaza pentru anul viitor un pret al petrolului de 50 de dolari pe baril, fata de cotatia actuala a titeiului Brent, de circa 45 de dolari pe baril. In 2011, Guvernul Romaniei a aprobat doua acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetre romanesti de cate 1.000 km patrati din Marea Neagra, Est Rapsodia si Trident, incheiate intre ANRM si asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

Citeste si:
Robinetul rusesc de gaze spre Europa se poate inchide
Se inchide robinetul rusesc...

In luna octombrie a acestui an Lukoil a anuntat ca a descoperit in sectorul romanesc al Marii Negre, in perimetrul Trident, un zacamant de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar acoperi consumul Romaniei pe o perioada de aproape trei ani.

Lucrarile de explorare geologica din perimetrul respectiv sunt efectuate, in calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, detinuta de grupul rus Lukoil, in baza acordului de concesiune incheiat cu guvernul.

In prezent, cota de participare in acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% si Romgaz 10%.

In 2012, OMV Petrom si grupul american ExxonMobil au anuntat o descoperire semnificativa de gaze in Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Citeste si:
Pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creste
Pretul gazelor pentru...

In Romania, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producatori fiind OMV Petrom si Romgaz, acestia acoperind aproape integral necesarul intern.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Am omorat si Marea Neagra