Consiliul Concurentei a sanctionat compania Hewlett-Packard (HP) Romania cu amenda de 2,96 milioane lei (aproximativ 665.000 de euro) pentru abuz de pozitie dominanta, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

In urma investigatiei derulate, Consiliul a constatat ca HP Romania a abuzat de pozitia dominanta pe care o detinea, prin intreruperea inainte de termen si fara o justificare obiectiva a unui contract prin care acorda partenerilor sai preturi speciale pentru consumabile marca HP livrate catre un client din segmentul business, potrivit Mediafax.

Contractul se derula prin intermediul a patru firme partenere, respectiv SC Isa SRL, SC Kmp Vest SRL, SC S&T Romania SRL si SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.

Anularea de catre HP Romania, cu cinci luni inainte de data expirarii, a contractului in cauza si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu cei patru parteneri s-a realizat fara nicio explicatie din partea companiei dominante HP Romania.

In perioada 2007 - 2011, HP Romania a detinut o pozitie dominanta pe piata imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piata fiind de peste 80%. Investigatia a fost declansata in 2012, in urma unei plangeri.

Citeste si:
Imprimantele 3D schimba infrastructura business-ului: o noua revolutie
Imprimantele 3D schimba...

"O companie care detine o pozitie dominanta poate adopta strategiile necesare pentru a-si apara interesele comerciale, insa asemenea masuri trebuie sa fie rezonabile si proportionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clientilor si concurentei. Conform normelor europene in domeniul concurentei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fara o justificare obiectiva, poate constitui un abuz. In acest caz, anularea contractului de catre HP Romania, inainte de termen si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fara o justificare obiectiva", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Hewlett Packard Romania SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente IT.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si