Regia Nationala a Padurilor Romsilva "omoara" industria mobilei din Romania, dupa ce a decis majorarea cu pana la 300% a pretului masei lemnoase, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Nicolae Tucunel.

"Decizia pe care a dat-o directorul general Romsilva (n.r. - Adam Craciunescu) , prin care a stabilit niste preturi de referinta si care inlocuieste o decizie din 2010, a adus niste preturi mai mari cu 300%. In toata lumea, preturile la materiile prime scad, la petrol, la gaze, la metal, bursele lemnului scad, iar noi venim si omoram o industrie, punand niste preturi in dusmanie", a spus Tucunel, intr-o conferinta de presa , conform Mediafax.

Tucunel afirma ca Romsilva a decis ca si coaja copacilor sa fie vanduta la acelasi pret cu lemnul valorificat pentru prelucrare.

"In plus, nicaieri nu se mai intampla in lume, platim si coaja lemnului de lucru la nivelul de adjudecare. Volumul de coaja al lemnului de lucru se cifreaza undeva in jur de 10%. La stejar, care e cea mai scumpa specie, ajungem la 15-18%. De aici rezulta o alta majorare de pret spectaculoasa, desi coaja are un pret de 1-2 lei. Nu putem plati coaja la nivelul lemnului de lucru", a completat Tucunel.

Nicolae Tucunel a precizat ca Romsilva a impus un pret unitar al lemnului in toata tara, desi pretul din Bucuresti este mai mare decat cel de la Suceava sau Botosani.

"Romsilva nu poate sa formeze preturile incercand sa impingand ea in sus pretul mobilei, al cherestelei sau al semifabricatelor. Nu asa se fac preturile. Trebuie sa ne raportam la ce se intampla in piata internationala. Nu poti sa faci la Bucuresti un pret, pe care sa ceri sa-l aplice toata tara. De aici a plecat toata aceasta greseala. Atitudinea asta aroganta ne-a adus in aceasta situatie. Voi cere Consiliului de Administratie al Romsilva sa initieze o alta decizie in ceea ce priveste preturile de referinta. Pot da o decizie prin care sa anuleze aceasta decizie care s-a dovedit fatala. Parchetul pentru anul 2016 trebuia sa fie deja in lucru, iar noi nici macar nu am organizat licitatiile", a adaugat Tucunel.

Omul de afaceri sustine ca Romsilva trebuie sa-si acopere bugetul de 1,7 miliarde de lei din vanzarea de masa lemnoasa, insa acest lucru nu se va putea intampla din cauza preturilor practicate de regia nationala. De asemenea, el sustine ca peste 130.000 de oameni sunt afectati direct de deciziile Romsilva.

"Intreg domeniul forestier este cuprins de aceasta criza, insasi Regia Nationala a Padurilor Romsilva, care are un buget de 1,7 miliarde in acest an si pe care trebuie sa-l asigure din vanzarea masei lemnoase. Au de executat lucrari de regenerare, de reimpaduriri, de investitii. Domeniul forestier este blocat la acest moment si nu doar din cauza preturilor exagerate. Romsilva vine cu un contract pe care il impune abuziv agentilor economici. Nu au consultat pe nimeni, am incercat sa mergem sa discutam cu ei si am plecat cum am venit", a mai spus acesta, care a precizat ca "oamenii vor sa vina la Bucuresti sa protesteze cu fierastraiele".

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereni, a declarat ca rata profitabilitatii in industria mobilei este foarte mica, astfel incat aceasta nu va putea sustine o crestere a preturilor cu masa lemnoasa de 30 sau 40%.

"Numai la noi preturile cresc de am ajuns sa depaseasca preturile la nivel mondial. Rata profitabilitatii in industria mobilei este de 2,5%. Avand in vedere cresterile la salariul minim, de pret, care in ultimii ani a fost in fiecare an de 30-35% la masa lemnoasa, s-a ajuns la aceasta situatie, ca firmele sa nu poata suporte cresterea costurilor. In 2014, a fost deflatie la mobila. Pe piata externa au scazut cu 3,1%, iar pe piata interna cu 2,6%. Cum poti sa cresti preturile la extern, cand 85% din mobila este destinata exportului si ca urmare este imposibil sa obtii cresteri de pret?!", a spus Sereni.

Ea a mentionat ca de doua luni incearca sa obtina o intalnire cu reprezentantii Ministerului Mediului, insa nu a primit niciun raspuns.

"Am cerut Ministerului Mediului, ca in regim de urgenta sa se promoveze modificarea Hotararii de Guvern privind vanzarea masei lemnoase. Acest lucru nu s-a facut si ca atare, la licitatiile care sunt in prezent nimeni nu poate sa achizitioneze. Cei care achizitioneaza o fac ca sa nu intre in colaps, pentru ca au contracte pe care trebuie sa le onoreze in aceasta luna, dar asta nu este o rezolvare a problemei. Daca nu se modifica regulamentul de vanzare al masei lemnoase, care sa sustina productia de mobila, asa cum e prevazuta in Codul Silvic, criza se va adanci", a explicat Sereni.

In urma deciziei de majorare a preturilor, Romsilva i-ar putea exclude de pe piata internationala pe producatorii romani de mobila, considera si Mihai Apopii, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si om de afaceri in acest domeniu.

"Industria mobilei nu poate sa absoarba in preturi mai mult de 2-3% ori aceasta crestere de 30-40% a preturilor reprezinta o problema deosebit de grava. E pacat ca printr-o decizie arbitrata a Romsilva sa ne trezim exclusi de pe pietele internationale, unde polonezii si cehii sunt principalii nostri concurenti", a conchis Apopii.

Sursa foto: genkur / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri