Daca in urma cu 20 de ani comertul traditional avea 100% din piata, in prezent, marile lanturi de magazine au reusit sa scoata din joc mai mult de jumatate din micii comercianti.

Masurile fiscale de anul trecut, cele din acest an si deciziile de majorare a salariului minim pe economie au condus la o crestere considerabila a consumului. In aceste conditii, piata este mult mai atractiva, iar multinationalele din acest sector mizeaza pe o extindere agresiva.

Pe acest fond, micile afaceri nu numai ca stagneaza, dar foarte muti comercianti s-au vazut nevoiti sa traga obloanele. Locul lor a fost si va fi luat in comertul de proximitate de marile retele, care tintesc in continuare afacerile de la coltul blocului.

Datele din piata arata ca, daca la inceputul lui 1996, Metro abia isi facea loc pe piata, in prezent, la final de 2015, comertul modern detinea 1.690 de magazine, dintre care peste 800 cu formate profilate pe zona de proximitate.

Mai mult, ultimii trei ani, in care retelele autohtone de retail au fost inghtite de multinationale – Auchan a cumparat Real, iar Carrefour lantul Billa – ne arata ca lupta pentru supravietuire pe o piata de peste 8,5 miliarde de euro va fi una pe viata si pe moarte, iar cei mai vulnerabili sunt micii comercianti.

Sursa foto: Pressmaster / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri