Companiile Alpiq RomIndustries si Alro Slatina au pierdut procesele cu Hidroelectrica in care cereau producatorului de electricitate daune de 657 milioane de lei (147 milioane de euro).

Alpiq RomIndustries cerea Hidroelectrica despagubiri in valoare de 527,8 milioane de lei pentru ca producatorul de energie a redus livrarile in perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 ca efect al aplicarii clauzei de forta majora cauzata de seceta. Alro pretindea companiei de stat daune de 129,6 milioane de lei pentru acelasi motiv.

„Alpiq RomIndustries si Alro SA fac parte din categoria traderilor de energie cunoscuti de publicul larg ca „baietii destepti” de la Hidroelectrica care au beneficiat de contracte preferentiale incheiate cu producatorul de energie din derularea carora Hidroelectrica a fost prejudiciata cu 1,1 miliarde de euro”, a declarat intr-un comunicat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Compania de stat este in insolventa de la inceputul anului 2014. Compania ar putea sa iasa din aceasta proceduta pana la jumatatea acestui an.

Potrivit lui Borza, in perioada octombrie 2011-decembrie 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu o seceta extrema, caracterizata prin cele mai mici debite inregistrate pe Dunare in ultimii 150 de ani si materializata printr-un minim istoric al productiei de energie electrica de doar 11,8 TWh in anul 2012.

Pentru a-si putea onora obligatiile contractuale, Hidroelectrica a achizitionat din piata de echilibrare si de la producatorii termo energie la preturi intre 280-340 lei/MWh, ca sa revanda „in pierdere in contractele cu baietii destepti” la preturi cuprinse intre 103 - 132 lei/MWh.

Ulterior, Hidroelectrica a intrat pe pierderi si pe o trezorerie neta negativa de 783 milioane de lei, astfel ca a activat clauza de forta majora care a permis diminuarea cantitatilor de energie catre toti partenerii comerciali.

„Alpiq RomIndustries si Alro au tergiversat solutionarea acestor cauze mai bine de 3 ani de zile prin recurgerea la diverse tertipuri avocatesti materializate in cereri de amanare, de stramutare, de recuzare ori cereri de probe fara legatura cu obiectul cauzei”, a mai spus Borza.

Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, respectiv Milos, Dumitru si Asociatii. Alro a fost aparata de Tuca, Zbarcea si Asociatii iar Alpiq RomIndustries de avocatii de la casa de avocatura Schoenherr, se mai spune in comunicat.

Hidroelectrica a avut anul trecut un profit brut de 1,1 miliarde lei (248 milioane euro), in scadere usoara fata de 2014, productia si afacerile companiei fiind de asemenea mai mici.

Afacerile companiei de stat au fost anul trecut de 3,18 miliarde lei (716,2 milioane euro). De la intrarea in insolventa, costurile de productie ale Hidroelectrica au scazut de la 184 lei/MWh la 110 lei/MWh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri