Compania de stat Nuclearelectrica este singurul producator de energie electrica din Romania care plateste pentru viitor. Aceasta plata a fost introdusa in 2007 si are ca scop finantarea constructiei unui depozit pentru deseurile nucleae generate de centrala nuclearelectrica din Cernavoda, singura de acest fel din Romania.

„Nuclearelectrica este sigurul producator de energie din tara asta care plateste astazi pentru viitor. Nu imi aduc aminte ca vreun producator pe carbune sau Hidroelectrica sau orice alt producator sa plateasca pentru acea etapa din viata unei companii care se numeste final de productie si «decommissioning»”, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la evenimentul Profesionisti in energie organizat de Nuclearelectrica si WALL-STREET.RO.

Compania plateste o taxa de 2 euro pentru fiecare MWh de energie electrica pe care il livreaza. Aceste fonduri vor fi folosite pentru constructia unui depozit in care sa fie stocate deseurile rezultate in urma arderii in reactoarele din Cernavoda a combustibilului nuclear utilizat la generarea electricitatii. Anual, compania varsa Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive peste 20 milioane de euro in contul acestei taxe.

„Noi platim pentru asta 2 euro pe fiecare MWh pe care il vindem. Aceasta taxa a fost stabilita in urma unor evaluari tehnice: care au fost costurile de decomisionare si care ar fi costurile de depozitare a deseurilor”, a adaugat Lulache.

Deseurile nucleare ar urma sa fie depozitate definitiv intr-un depozit care ar urma sa fie construit pe o suprafata de 40 de hectare in localitatea Saligny, judetul Constanta. La nivelul anului 2009, costurile acestui proiect erau estimate la 450 milioane de euro, fara TVA.

Prea multe taxe

Pe langa aceasta taxa, compania inregistreaza si alte costuri care se reflecta in cele din urma in costurile de producere a electricitatii si care pun compania intr-o pozitie de inferioritate fata de competitorii din alte tari, care nu trebuie sa plateasca taxe similare. In fiecare an, circa 100 milioane de lei trec din conturile Nuclearelectrica in cele ale Apelor Romane, ca taxa pentru apa din Dunare folosita la racirea reactoarelor centralei din Cernavoda.

„Taxa pe apa, in Europa nu se plateste. Impozit pe reactoare, nicaieri in Europa nu se plateste. Incepand cu 2014 (…) Guvenul a introdus taxa pe constructii speciale, pe care nu a mai scos-o si a amanat-o pana in 2017. Noi nu mai platim acum taxa pe constructii speciale, ci platim taxa pe constructii, cu o valoare cuprinsa intre 0,1% si 2% din valoare. Taxa este perpetua…cu implicatii majore”, a continuat Lulache.

Nuclearelectrica a inregistrat in 2015 un profit de 154,4 milioane de lei, in crestere cu aproape 20% fata de 2014. Veniturile companiei au fost anul trecut in valoare de 1,5 miliarde lei, din care 1,3 miliarde din activitatea de vanzare a electricitatii pe piata libera. Compania poate asigura aproximativ 20% din necesarul de electricitate al Romaniei.

Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara din Romania, are in functiune doua unitati. Primul reactor a fost pus in functiune in anul 1996, iar al doilea a inceput sa produca electricitate in 2007. In conditiile in care durata de de viata a unui reactor nuclear cu tehnologie CANDU, asa cum sunt cele de la Cernavoda, este de aproximativ 30 de ani, prima unitate ar urma sa isi inceteze activitatea in zece ani.

„Lucram deja la retehnologizarea Unitatii 1. Presupune o investitie consistenta. Este cel mai important proiect de investitii al nostru”, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la evenimentul "Profesionistii in energie".

Costurile rehenologizarii reactorului vor depasi 1 miliard de euro, insa durata sa de viata va fi prelungita cu 25 de ani. Pentru a trece prin acest proces, reactorul va trebui oprit pentru o 1-2 ani.

Evenimentul "Profesionistii din energie" a deschis seria de intalniri din cadrul initiativei Wall-Street.ro #RomaniaProfesionista . Am dezbatut, alaturi de profesionistii din energie, provocarile productiei de energie nucleara in Romania, dar si dificultatile legislative si nu numai pe care singurul producator de energie nucleara din tara le intampina.

Sursa foto: Mircea Dragos Photograpy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri