Zacamantul Komsomolskoe din Kazahstan intra in faza de dezvoltare, asigurandu-se o productie zilnica de circa 10.000 barili, incepand cu anul 2008.
Pentru realizarea acestui proiect vor fi investiti circa 190 milioane dolari. Productia pe zacamantul Komsomolskoe va contribui la atingerea unei productii zilnice de 30.000 barili, in Kazahstan, pana in anul 2010.

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Sud Estul Europei, a aprobat programul de dezvoltare a zacamantului Komsomolskoe din Kazahstan. Dezvoltarea zacamantului este planificata a se finaliza in anul 2008 si va genera un nivel al productiei zilnice de circa 10.000 barili, in urmatorii ani.

"Zona Marii Caspice este o regiune de maxima importanta pentru noi, in ceea ce priveste dezvoltarea companiei pe plan international. Este evident o zona cu un potential deosebit, pe care il vom utiliza din plin cu ajutorul investitiilor, al tehnologiilor moderne pe care le utilizam si, mai ales, al experientei in domeniu", a declarat Werner Ladwein, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.

Conform noii strategii de explorare si productie, adoptata in 2005, Petrom utilizeaza tehnologiile de ultima ora si in special tehnologia seismica 3D pe scara din ce in ce mai larga. Astfel, dupa privatizare, a fost finalizat un nou program 3D seismic pe zacamantul Komsomolskoe. Pe baza acestor studii seismice 3D, a datelor furnizate de noile sonde test si prin aplicarea unor tehnologii moderne de simulare si reprezentare, s-a obtinut o noua reprezentare geologica a zacamantului.

Noua reprezentare a zacamantului a furnizat baza pentru finalizarea unor studii detaliate de inginerie si marketing, care au condus la obtinerea unui program de dezvoltare a zacamantului. Acesta prevede construirea unui drum de acces cu o lungime de 90 de km, saparea a sase sonde orizontale de productie, separatoare de titei si gaze, precum si o conducta cu lungimea de 80 de km, pentru transportul titeiului.

"Acesta este un proiect amplu, care necesita investitii totale de circa 190 de milioane dolari si care ne va ajuta sa ne indeplinim obiectivul de a atinge un nivel al productiei de 30.000 barili/zi in Regiunea Caspica, pana in 2010", a adaugat Ladwein.

Petrom opereaza zacamantul Komsomolskoe prin intermediul TOO KOM - MUNAI. in martie 2003, Petrom SA a achizitionat 95 la suta din actiunile TOO KOM - MUNAI, detinand drepturile de dezvoltare si productie pentru perimetrul Komsomolskoe. Zacamantul este situat in vestul Kazahstanului, in peninsula Caspica.

Programul derulat pana in prezent a inclus profile seismice 3D pentru zacamantul Komsomolskoe, constructia unui drum si a platformelor in zona de concesiune si constructia unei instalatii Centrale de Productie pentru probe, precum si o campanie de testare a sondelor.

Petrom deruleaza operatiuni de explorare si productie in patru zone din Kazahstan. Prin intermediul filialei sale Tasbulat, compania produce deja peste 4.000 bep/zi. in anul 2006, activitatile de explorare Jusaly au avut succes. Astfel, pe baza probelor, Petrom a estimat ca o productie zilnica maxima de 200.000 mc gaze naturale si 70 mc condensat ar putea fi obtinuta.

Obiectivele Petrom pana in anul 2010 in segmentul de explorare si productie vizeaza stabilizarea productiei zilnice la 210.000 bep in Romania, cresterea ratei de inlocuire a rezervelor la 70 la suta si extinderea operatiunilor in Regiunea Caspica. Investitiile pentru explorare si productie se vor ridica la 300 milioane de euro anual. Numai in activitatea de explorare se vor investi circa 100 milioane de euro pe an.

Conform noii strategii de explorare, in anul 2005 au fost finalizate trei programe de evaluare seismica. Pentru anul 2006, Petrom si-a intensificat activitatile de explorare seismica 3D si va finaliza alte sase programe 3D.

In 2005, Petrom a castigat drepturile de exploatare pentru trei noi blocuri din Romania. Prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, o suprafata de 15.000 de km2 va fi explorata in vederea descoperirii de noi zacaminte de titei si gaze, in urmatorii trei ani.

Pentru anul 2005, nivelul productiei totale de titei si gaze a fost de 77,95 milioane bep sau 213.559 bep/zi, respectiv s-au produs 5,21 milioane tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde mc de gaze naturale. Productia de titei din Kazahstan a fost de 1,1 milioane bep sau 3.068 bep/zi.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006.

In anul 2005, cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane euro, EBITDA (Venituri inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 766 milioane euro. in urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011 la suta din actiunile Petrom.

OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 18 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. Statul Roman detine 30,862 la suta din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 9,887 la suta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026 la suta, iar 6,214 la suta apartin actionarilor minoritari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri