Managerii companiilor din Romania estimeaza, pentru perioada februarie-aprilie, o crestere a activitatii in comertul cu amanuntul si una moderata in industrie, constructii si servicii, precum si a numarului de salariati in comertul cu amanuntul, dar si o stabilitate a preturilor, potrivit INS.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru cele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +10%), cu un avans mai semnificativ asteptat in activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor si in activitatea de tiparire si reproducere pe suporturi a inregistrarilor (solduri conjuncturale +24%), potrivit anchetei de conjunctura din februarie realizata de Institutul National de Statistica (INS), conform Mediafax.

Totodata, aceptia estimeaza o relativa stabilitate a preturilor la produsele industriale in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -1%), dar si a numarului de salariati (sold conjunctural 0%).

In constructii se va inregistra o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +7%), concomitent cu o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%) si a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural 0%).

Sefii din comertul cu amanuntul vad pana in aprilie o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +32%), dar si un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +8%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va consemna o crestere (sold conjunctural +22%), iar preturile vor fi relativ stabile (sold conjunctural -5%).

Citeste si:
Romanii au produs inghetata de peste 600 milioane lei anul trecut
Piata de inghetata...

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o crestere moderata in perioada februarie-aprilie (sold conjunctural +7%), in timp ce numarul de salariati va ramane relativ stabil (sold conjunctural +3%), ca si preturile de vanzare sau de facturare ale (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Untold si festivalurile verii vor genera afaceri de peste 600 mil. lei