Philip Morris, unul dintre cei mai importanti producatori de tigari de pe piata locala, a ales Romania pentru lansarea iQOS, un dispozitiv care reprezinta un hibrid intre tigarile electronice si cele traditionale si care este conceput pentru a reduce efectele nocive ale fumatului. Mai mult, dispozitivul poate fi folosit si in spatiile inchise, spun oficialii Philip Morris.

“Chiar daca lucrurile s-au schimbat in mai multe domenii (felul in care vorbim acum la telefon sau conducem o masina), in industria tutunului nu au fost foarte multe inovatii. Fumam aproximativ la fel cum o faceam la inceputul anilor 1900. Exista 1,8 miliarde de fumatori in lume. Nu vorbim deci de un fenomen care va disparea in curand. Exista insa o ingrijorare crescanda privind efectele nocive ale fumatului”, spune Steen Hjortholm, CEO Philip Morris Romania.

Ce se afla in spatele dispozitivului iQOS (Intelligent Quality Operating System)? Potrivit CEO-ului Philip Morris Romania, compania a alocat 300 de oameni de stiinta din centrele de cercetare din Neuchatel (Elvetia) si Singapore, opt ani de cercetare si investitii de doua miliarde de dolari pentru acest proiect. Dispozitivul a fost lansat prima data in 2014 in Japonia, dupa care au urmat Italia, Elvetia si Romania.

“Deja in Japonia avem 2,4% cota de piata. In Japonia consumatorii sunt foarte preocupati sa nu ii deranjeze pe ceilalti. Am inceput vanzarea in 1.000 de magazine, dupa care am restrans numarul magazinelor de unde pot achizitionate dispozitivele. Avem ca tinta ca in termen de 5 ani sa ajungem la 10% cota de piata in tarile in care am lansat iQOS”, explica Steen Hjortholm.

Pentru Romania planurile vizeaza momentan doar vanzarea online a dispozitivului. Pretul este de 400 de lei, iar pachetul de zece cartuse poate fi achizitionat pentru 170 de lei. “In Romania vrem sa mergem mai mult spre online. Mergem mai lent pentru a intelege necesitatile consumatorilor, diferite de cele ale japonezilor sau italienilor”, mai spune Hjortholm.

iQOS se diferentiaza de oferta actuala prin faptul ca in loc sa arda tutunul il incalzeste la 300 de grade, livrand acelasi nivel de nicotina. Reduce in schimb celelalte componente nocive din fumul de tigara cu pana la 95%, potrivit datelor companiei.

Un sfert dintre adultii din Romania se declara fumatori, iar patru din zece au incercat sa renunte la acest obicei in ultimul an. Potrivit unui studiu derulat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, doar un procent de 30% dintre respondentii care ies in localuri minim o data pe an afirma ca legea anti fumat le va influenta comportamentul. Marea majoritate, 69%, declara ca obiceiurile lor nu vor fi influentate de legea anti-fumat.

“Consumul domestic nu va fi de ajuns pentru a acoperi impactul noilor interdictii, astfel ca, in prima faza, estimam o crestere semnificativa a preturilor tigarilor. Pe de alta parte, asistam deja la o reorientare a producatorilor si comerciantilor catre solutii alternative, precum vanzarea de tigari electronice si alte tipuri de dispozitive. Nu este exclus, in contextul masurilor prohibitive care vor intra in vigoare in martie, sa asistam la o regandire a promovarii consumului de tigari prin dezvoltarea unor spatii de fumat alternative, in aer liber, care sa respecte legislatia in vigoare”, arata o analizavKeysFin.

Grupul american Philip Morris International este prezent pe plan local din 1993, cinci ani mai tarziu incepandu-si productia in urma unei investitii de 100 mil. dolari in fabrica din Otopeni, judetul Ilfov. Philip Morris International este prezent in Romania prin doua companii: Philip Morris Trading (platforma de distributie) si Philip Morris Romania (fabrica de tigarete).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri