Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti (AIHCB) a inaugurat o cale de rulare si o cale de degajare rapida pe pista doi a aeroportului, care va contribui la cresterea cu 30% a capacitatii de operare a pistei, a declarat ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu.
Calea de rulare a fost inaugurata de un avion TAROM, care efectua o cursa Viena - Bucuresti, in prezenta reprezentantilor Ministerului Transporturilor si a conducerii aeroportului. "Am realizat aceasta inaugurare cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, dar mai important calea de rulare si breteaua de degajare vor face in asa fel incat avionul sa ajunga mai repede si mai usor la aerogara fara a mai fi nevoit sa intoarca pe pista pe care a aterizat, ci pe calea de rulare special construita in acest sens", a explicat Berceanu.

Directorul de relatii externe al aeroportului, Valentin Iordache, a spus ca 20 de avioane cu participanti la Sommet-ului Francofoniei vor ateriza in perioada 27 - 29 septembrie pe aeroport. "Noi am investit cateva mii de euro pentru a ne pregati de primirea participantilor la Sommet, in special pentru panouri de dirijare, afise, parcare auto, puncte medicale. De asemenea, am refacut peronul de la salonul oficial al aeroportului si am refacut si infrastructura de acces la salon", a spus Iordache.

Cele mai multe avioane cu participantii la Sommet-ul Francofoniei vor ateriza pe 27 septembrie. "In mod normal aeroportul are un trafic de circa 100 de avioane pe zi, pe data de 27 urmand sa aterizeze in plus 16 de aeronave cu delegati la Sommet", a explicat Iordache. Investitia realizata de aeroport face parte din faza a II-a de dezvoltare, in valoare totala de peste 111 milioane de euro, si care s-a desfasurat in perioada 1998 - 2006.

In cadrul acestui program a fost realizat un nou terminal de sosiri internationale, precum si unul de plecari- sosiri interne, s-a aprobat construirea unui centru logistic si a parcarii supraetajate din fata aeroportului, cu o capacitate de circa 800 de locuri.

In etapa a III-a de dezvoltare a aeroportului, care va incepe in 2007, autoritatile doresc sa extinda terminalul de plecari internationale, sa achzitioneze 12 de burdufuri de imbarcare noi si sa extinda aerogara de plecari internationale. Investitiile se ridica la 59,8 milioane de euro. "Exista in plan si sa mutam intrarea principala a aeroportului in est, astfel incat sa aiba iesire la viitoarea Autostrada Bucuresti - Brasov, dar deocamdata ne aflam doar vizam, asa cum viseaza si cei care au terenuri in zona", a spus ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

Acesta a declarat ca in curand se va adopta legea prin care sa se creeze cadrul necesar pentru exproprierea celor 600 de hectare aflate in apropierea aeroportului pentru a fi realizate planurile de extindere a aeroportului, insa autoritatile intampina dificultati cu unii oameni de afaceri, precum Ion tiriac sau George Becali, care vor sa castige cat mai mult din vanzarea acestor terenuri.

"Eu am avut discutii cu domnul Tiriac, care mi-a dat exemple din Germania in legatura cu astfel de situatii, si mi-a spus ca dansul este tiriac, in timp ce din discutiile avute de unii reprezentanti ai ministerului cu domnul Becali cred ca acesta va fi multumit", a precizat Radu Berceanu."Oricum pe aceste terenuri nu e poate face altceva, decat eventual sa faci niste alei cu iarba pe care sa te plimbi. Sunt si niste popandai mai deosebiti prin zona, din ce stiu eu", a spus Berceanu.

In afara investitiilor realizate la ora actuala, conducerea aeroportului a anuntat ca pregateste un plan de dezvoltare a aeroportului care vizeaza construirea a doua noi terminale intre anii 2015 - 2020 pentru a mari capacitatea. La ora actuala aeroportul are o capacitate de procesare de sase milioane de pasageri in standarde superioare de calitate. Construirea celor doua terminale va necesita un efort financiar de circa 450 milioane de euro pentru dezvoltarea a doua noi terminale in cadrul unui amplu program de dezvoltare, capacitatea aeroportului urmand sa atinga astfel circa 25 milioane de pasageri anual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri