Sectorul de gaze va fi dificil și cu incertitudini in 2016, una dintre prioritati pentru buna lui functionare fiind crearea unei piete angro, in contextul in care procesul de dereglementare pentru consumatorii industriali s-a incheiat, a declarat Eric Stab, chairman & CEO GDF SUEZ Energy Romania.

"Cred ca vom avea o piata dificila si cu incertitudini in 2016. Noi putem avea discutii despre pretul corect al gazelor, dar nu avem o piata angro. Aceasta ar trebui sa fie o prioritate pentru a asigura conditiile corecte de functionare a pietei de gaze. Daca te concentrezi numai pe chestiunea dereglementarii si nu si pe instrumentele necesare in prealabil, la final o sa fie haos pe piata", a mai spus Stab, citat de Mediafax.

Una dintre principalele tendinte in prezent este scaderea pretului la gazul de import pe fondul prabusirii pretului barilului de petrol.

"Fata de finalul anului 2014, cand pretul anual al gazului era de 89 de lei MWh, azi suntem la un nivel mai mic. Scaderea barilului de petrol si ieftinirea gazului natural pun presiune pe producatorii locali. Trebuie avut in vedere insa ca reducerea pretului petrolului se reflecta in pretul gazelor naturale cu o intarziere de cateva luni", a explicat Stab.

Daca in urma cu trei ani pretul gazului de import era de 2,5-3 ori mai mare decat cel din productia locala, acum aceasta diferenta s-a micsorat substantial.

Citeste si:
Rebrandingul GDF Suez in Engie, cel mai inovator proiect de comunicare
Rebrandingul GDF Suez in...

Sursa foto: Chepko Danil Vitalevich / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
90% din locuitorii satelor izolate nu-si permit racordarea la gaze
Setari Cookie-uri