Piata neagra a tigaretelor continua sa creasca pana la 17,8%, in ianuarie 2016, fata de 17,5% in noiembrie 2015, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research.

In ianuarie 2016, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o cota a pietei negre de 36,8%. Regiunile nord-vest si vest detin, de asemenea, cote importante, desi se afla pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%). Din punct de vedere al provenientei, ponderea produselor cu timbru de Ucraina continua sa creasca in ritm accelerat, cu 5,5 p.p., pana la 22,5%.

”Asa numitele <<cheap whites>>, desi se afla in scadere (minus 2,5 p.p. fata de noiembrie), continua sa detina cea mai mare cota (56%) din totalul pietei negre. Produsele provenite din Moldova si Serbia se mentin la nivel relativ constant (15,8%, respectiv 1,2%)”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research.

”In Suceava si Botosani, in multe sate si comune, ponderea produselor ilegale ajunge si la 90%. Un pachet de tigarete care costa in Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de granita cu 8 lei. Ne ingrijoreaza profund lipsa unor politici coerente in domeniul tutunului, atat in ceea ce priveste combaterea traficului ilicit, cat si reglementarea industriei legale care, reamintim, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate in 2015. Semnalele companiilor producatoare in legatura cu intarzierea transpunerii Directivei tutunului si efectele acesteia asupra impulsionarii comertului ilegal au fost total ignorate de catre autoritati. Dupa aproape doi ani de la publicarea Directivei in Jurnalul Oficial al UE, Guvernul a aprobat recent un text care prevede ca legea ar urma sa intre in vigoare pe 20 mai 2016 si, incepand cu aceeasi data, fabricile de tigarete ar trebui sa produca deja potrivit prevederilor Proiectului. Pana atunci insa, au ramas mai putin de trei luni, timp in care Parlamentul ar trebui sa adopte legea, iar noi sa comandam furnizorilor globali alte ambalaje si sa investim in modificarea liniilor de productie fara nici o garantie asupra formei finale a legii si a normelor ei de aplicare. Propunerea de a include in proiect o perioada de tranzitie pentru productie nu a fost luata in considerare de Executiv, care a exclus companiile de tutun din procesul normal de consultare, dialog si transparenta decizionala, bazandu-se doar pe parerile asa-zisilor experti”, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Citeste si:
Contrabanda cu tigari, crestere abrupta: 18,2% din totalul consumului
Contrabanda cu tigari,...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
FOTO Patrupezii care aduc venituri de peste un milion de euro statului