Multe companii, de la multinationale mari la businessuri de antreprenoriat aleg in fiecare an sa isi relocheze parte din sau chiar toate operatiunile in noi teritorii, sa se extinda si sa investeasca. Exista mai multe motive comerciale si legate de costuri pentru care o companie ia in considerare mutarea, dar intrebarea este de ce Romania reprezinta in acest moment o destinatie avantajoasa pentru marile companii.

Tot mai multe companii cauta sa isi schimbe sediul

Daca ne indreptam atentia catre dinamica sectorului office din tara, putem intelege mai bine dimensiunea cererii si a ofertei. Potrivit publicatiei Forbes, schimbarea sediului a generat cea mai mare parte a cererii de pe segmentul office, in 2015. Exista o cerere semnificativa pentru spatii de birouri din partea industriei IT&C (48%). Sectorul serviciilor profesionale si cel de Medical & Pharma urmeaza la o distanta semnificativa cu un procent de 19% si, respectiv, 8%.


Cele mai cautate sunt suprafetele mari

Suprafetele mari, cele de peste 5000 mp au fost cele mai cautate de companiile care inchiriaza spatii office in 2015. In lumea birourilor, este o adevarata provocare sa gasesti spatii atat de generoase care sa ofere toate beneficiile necesare dezvoltarii pe termen lung a unei afaceri. Mai mult decat atat, orice business chirias vrea sa stie ca, daca inregistreaza performanta, se poate extinde, eventual fara eforturi operationale prea mari. Chiriasii isi mai doresc investitii si imbunatatiri continue in spatiul de birouri, locuri de parcare pentru angajati, acces facil la mijloacele de transport in comun, in special metrou, dar si resturante, cafenele si bancomate. De aceea, de multe ori, parcurile de birouri, prin toate beneficiile lor, sunt preferate de businessurile mari, cu un numar mare de angajati.

Prin ce reuseste Romania sa seduca investitorii straini cu potential de relocare dar si pe cei autohtoni?

1. Costul fortei de munca

Capitalul uman din Romania este punctul forte al unei piete de munca ofertante pentru investitorii straini – un grad ridicat de expertiza si costuri de munca relativ scazute. Iar daca ne referim la cunostintele foarte bune de IT sau la gradul inalt de calificare al persoanelor care vorbesc o limba straina, Romania pare destinatia ideala pentru afaceri, atat pentru investitorii straini, cat si pentru cei locali care prospecteaza mediul ideal de business.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in management Hay Group Romania , costurile cu forta de munca din Bucuresti, cel mai scump oras din Romania in privinta salariilor, sunt cu circa 20% mai scazute decat cele din Varsovia (Polonia), Bratislava (Slovacia) si cu 15% sub nivelul celor din Praga (Cehia). In acest context, Romania este, intr-adevar, una una dintre cele mai bune destinatii de investitii.

2. Facilitatile de relocare disponibile

Mutarea unei afaceri dintr-o tara in alta, sau dintr-un oras in altul nu este lucru foarte simplu, dar este realizabil, in special cand se ajunge la concluzia ca un nou spatiu de lucru cu resurse umane avantajoase este cea mai inteligenta solutie de sustinere a investitiilor si de alimentare a dezvoltarii. Aici intervin companiile de relocare care isi dovedesc eficienta in gasirea locuintelor pentru angajati, asistenta contractuala, inregistrare medicala, schimbarea permisului de conducere, obtinerea permisului de munca, inregistrare publica, legalizari, obtinerea vizei de business, workshop-uri si training-uri. Datorita dezvoltarii economice si a expansiunii multinationalelor, proaspatul domeniu al serviciilor de relocare este, si el, in plina ascensiune in Romania.

3. Oferta parcurilor de birouri - stabilitate si predictibilitate

Bucurestiul ramane principala destinatie a expatriatilor care vin sa desfasoare activitati profesionale in Romania iar Pipera este una dintre zonele cele mai solicitate. Traficul din capitala impune niste masuri atente in ceea ce priveste destinatia de lucru aleasa de investitori. Acestia prefera locuinte cat mai aproape de locatia unde isi desfasoara activitatea profesionala, parcari, proximitate fata de mijloacele de transport in comun sau piste de biciclete si, mai ales, un proprietar de office care sa le inteleaga aceste nevoi si sa poata raspunde la ele pe termen lung.

Novo Park, dezvoltat de Genesis Development, companie detinuta de omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare propietar roman de cladiri de birouri, cu un portofoliu de 150.000 de mp, are o suprafata inchiriabila de 75.000 de mp si se potriveste cautarilor de suprafete mari, ideale pentru planuri de extindere. Aflam de pe novo-park.ro ca avantajele unei chirii office bune se traduc in chiriasi care isi pot sarbatori majoratul sederii intr-un singur parc de birouri. Spre exemplu, Compania Infineon Technologies Romania, subsidiara locala a producatorului german de semiconductoare, a semnat pentru inca apte ani cu parcul de birouri Novo Park deinut de Genesis Development, ajungand la o durata record a contractului de inchiriere care totalizeaza 19 ani. Asadar, stabilitate si predictabilitate pe termen lung - acestea sunt elementele unui parc office ofertant pentru investitori.

Principala provocare a Romaniei

Philippe Bekke, ambasadorul Belgiei in Romania, spunea in cadrul Cluj Business Forum ca, inainte de a investi in strainatate, companiile cerceteaza nivelul infrastructurii, gradul de birocratie si de coruptie, know-how-ul administrativ, salariile si sistemul de securitate sociala, dar si facilitatile de sustinere a investitiilor. Din acest punct de vedere, Romaniei i-ar prinde bine sa fie promovata intens ca mediu de business, pentru ca oferta de pe piata de office este suficient de puternica pentru a distrage de la politica de taxe si problemele legislative, la care statul roman mai are de lucru, pentru a incuraja si mai mult atragerea investitiilor.

Sursa foto: pixabay.com, picjumbo.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri