Profitul operational al grupului ceh CEZ in Romania a scazut cu 10,8% in 2015, la 3,3 miliarde de coroane cehesti (121,3 milioane euro), pe fondul impactului negativ al suspendarii alocarii in a doua parte a anului 2014 a certificatelor verzi pentru parcul Cogealac si al pretului mediu al electricitatii en-gros mai mic, potrivit raportului anual al companiei.

In 2014, profitul obtinut in Romania inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a fost de 3,7 miliarde de coroane.
CEZ detine in Romania parcurile Fantanele si Cogealac, precum si o serie de microhidrocentrale, conform News.ro

Pe segmentul de productie si distributie, CEZ a inregistrat anul trecut in Romania un profit EBITDA de aproximativ 800 de milioane coroane (29,3 milioane euro), in scadere cu 45% fata de 2014.

Raportul CEZ arata ca suspendarea alocarii de certificate verzi pentru parcul eolian de la Cogealac din octombrie 2014 pana in septembrie 2015 a avut un impact negativ de 400 de milioane de coroane (14,6 milioane euro), in timp ce alocarea unor astfel de certificate pentru parcul de la Fantanele a avut un efect pozitiv de 100 de milioane de coroane (3,6 milioane euro).

Efecte negative au mai avut provizioanele pentru posibile taxe suplimentare aplicate proprietatilor imobiliare ale parcurilor eoliene (-300 milioane coroane, respectiv 11 milioane euro) si pretul mediu mai mic al electricitatii en-gros si al certificatelor verzi (-100 milioane coroane).
Volumul mai mare al productiei de electricitate a generat 100 de milioane de coroane.

Productia de energie din surse regenerabile a CEZ in Romania, s-a situat anul trecut la 1,3 TWh, in crestere cu 6% fata de 2014.
Pe segmentul distributie si vanzare,profitul EBITDA a crescut cu 6%, la 2,5 miliarde de coroane (91,6 milioane euro), cea mai mare contributie la rezultatul pozitiv venind din partea marjelor mai mari ale electricitatii (+300 milioane coroane).

Avansul a fost limitat de castigul extraordinar generat in 2014 de acordurile de plati cu Posta Romana si operatorii feroviari (-500 milioane coroane, respectiv 18,3 milioane euro).

La nivel de grup, CEZ a raportat venituri in urcare cu 4%, la 210,2 miliarde de coroane (7,6 miliarde de euro) si un profit net de 20,5 miliarde de coroane ( 750 milioane de euro), in scadere cu 22% fata de 2014.

CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia. (Sumele in euro au fost calculate de News.ro la cursul mediu de 27,2 coroane pentru 1 euro, conform datelor bancii centrale din Cehia)

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri