O criza a apei "bune" este iminenta, dar pana acum nu a interesat pe nimeni. Radu Dumitru, directorul general al Societatii Nationale Apele Minerale (SNAM), spune ca principala cauza a acestei viitoare crize este poluarea.

"Nu s-a interesat nimeni pana acum de apa, dar a inceput sa devina o problema vizibila pentru ca se simte o criza iminenta a apei bune in viitor. Din cauza poluarii", a declarat Dumitru pentru wall-street.ro.

SNAM cauta de mai multi ani oportunitati de extindere si in zona imbutelerii apei, iar pentru asta a avut discutii cu mai multe banci, precum Libra Bank, Raiffeisen, BCR si BRD.

Societatea ar avea nevoie de 8-10 milioane de euro pentru a achizitiona, intr-o prima etapa, doua fabrici de imbuteliere de la firme de profil inchise sau falimentare.

"Ne uitam la 4-5 fabrici ale unor firme vechi acum inchise sau in faliment care aveau branduri vechi. Vrem o capacitate de productie de 15.000 sticle pe ora. E productia unei fabrici medii”, a adaugat Dumitru.

Citeste si:
Coronavirus ar putea afecta 5 milioane de companii la nivel global
Coronavirus ar putea afecta 5...

Planuri de export

Dupa ce ar reusi sa isi treaca in portofoliu doua astfel de unitati, SNAM va incerca sa cumpere o a treia fabrica. Societatea cauta, de asemenea, sa exporte apa si cauta parteneri in tari precum Liban.

"Sunt pe final discutiile cu o firma din Liban pentru export in Arabia Saudita. Pentru inceput, am vrea sa exportam 100.000 metri cubi pe luna", a precizat Dumitru.

Rezerve mari de apa, inca neexploatate

In 1990, SNAM producea 210 milioane litri de apa, pentru ca in 2012 volumele sa ajunga la 883 milioane litri. Recordul a fost atins in 2008, cand SNAM a bifat o productie de 1,22 miliarde litri.

"Noi vindem acum 35% din tot ce am putea vinde. Sunt <<n>> surse de apa neexploatate. Avem in cercetare zece surse si vindem apa din 82 de surse", a mai spus seful SNAM.

Citeste si:
Ce spune ministrul Mediului despre combaterea poluarii
Ministrul Mediului, despre...

SNAM are 152 de angajati, iar in 2014 a inregistrat o cifra de afaceri de 28,3 milioane de lei.

Printre marcile surselor de apa minerala naturala inregistrate de SNAM se numara Biborteni, Bodoc, Borsec, Rieni, Boholt, Stana de Vale, Zizin, Vata sau Tusnad.

Potrivit datelor SNAM, principalele firme de imbuteliere a apelor minerale naturale in Romania sunt Romaqua, Dorna Apemin, Perla Harghitei, European Drinks, Azuga Waters, Lipomin, Carpatina, Global Aqua Invest si Apemin Zizin.

Citeste si:
VIDEO Ce trebuie sa faci pentru a fi conform cu GDPR
VIDEO Interviu Raluca Puscas,...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
UNPR cere Parlamentului sa verifice zonele contaminate din tara
Setari Cookie-uri