O criza a apei "bune" este iminenta, dar pana acum nu a interesat pe nimeni. Radu Dumitru, directorul general al Societatii Nationale Apele Minerale (SNAM), spune ca principala cauza a acestei viitoare crize este poluarea.

"Nu s-a interesat nimeni pana acum de apa, dar a inceput sa devina o problema vizibila pentru ca se simte o criza iminenta a apei bune in viitor. Din cauza poluarii", a declarat Dumitru pentru wall-street.ro.

SNAM cauta de mai multi ani oportunitati de extindere si in zona imbutelerii apei, iar pentru asta a avut discutii cu mai multe banci, precum Libra Bank, Raiffeisen, BCR si BRD.

Societatea ar avea nevoie de 8-10 milioane de euro pentru a achizitiona, intr-o prima etapa, doua fabrici de imbuteliere de la firme de profil inchise sau falimentare.

"Ne uitam la 4-5 fabrici ale unor firme vechi acum inchise sau in faliment care aveau branduri vechi. Vrem o capacitate de productie de 15.000 sticle pe ora. E productia unei fabrici medii”, a adaugat Dumitru.

Planuri de export

Dupa ce ar reusi sa isi treaca in portofoliu doua astfel de unitati, SNAM va incerca sa cumpere o a treia fabrica. Societatea cauta, de asemenea, sa exporte apa si cauta parteneri in tari precum Liban.

"Sunt pe final discutiile cu o firma din Liban pentru export in Arabia Saudita. Pentru inceput, am vrea sa exportam 100.000 metri cubi pe luna", a precizat Dumitru.

Rezerve mari de apa, inca neexploatate

In 1990, SNAM producea 210 milioane litri de apa, pentru ca in 2012 volumele sa ajunga la 883 milioane litri. Recordul a fost atins in 2008, cand SNAM a bifat o productie de 1,22 miliarde litri.

"Noi vindem acum 35% din tot ce am putea vinde. Sunt <<n>> surse de apa neexploatate. Avem in cercetare zece surse si vindem apa din 82 de surse", a mai spus seful SNAM.

SNAM are 152 de angajati, iar in 2014 a inregistrat o cifra de afaceri de 28,3 milioane de lei.

Printre marcile surselor de apa minerala naturala inregistrate de SNAM se numara Biborteni, Bodoc, Borsec, Rieni, Boholt, Stana de Vale, Zizin, Vata sau Tusnad.

Potrivit datelor SNAM, principalele firme de imbuteliere a apelor minerale naturale in Romania sunt Romaqua, Dorna Apemin, Perla Harghitei, European Drinks, Azuga Waters, Lipomin, Carpatina, Global Aqua Invest si Apemin Zizin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri