Pretul spot al energiei electrice tranzactionata in 28 martie pe piata spot din Romania a fost unul dintre cele mai mari din Europa. In Uniunea Europeana electricitatea se tranzactioneaza, in general, pe platforme specializate care reunesc mai multe tari. Piata spot romaneasca este interconectata cu platformele similare din Ungaria, Slovacia si Cehia.

In Romania, pretul mediu al electricitatii pe piata spot a fost in 28 martie de 16,52 euro/MWh, potrivit datelor furnizate de producatorul de energie din carbune Complexul Energetic Oltenia.

“Aceste conditii de piata impun masuri de reducere a costurilor la nivelul Complexului Energetic Oltenia pentru mentinerea cotei in randul producatorilor de energie electrica”, mentioneaza compania de stat, aflata intr-un nou proces de restructurare si eficientizare.

Un pret mai mare decat in Romania a fost consemnat in Polonia (24,5 euro), tara care isi asigura peste 80% din necesarul de electricitate din termocentrale pe carbune.

Totodata, mai scumpa decat Romania a fost energia tranzactionata pe piata Nordpool (16,81 euro). Pe platforma Nordpool fac tranzactii Anglia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Lituania, Letonia si Estonia.

Cele mai mici preturi s-au inregistrat in Germania si Austria (1,52 euro) si Cehia si Slovacia (5,99 euro), in timp ce in Elvetia si Ungaria valorile medii s-au plasat la 7,23 euro, respective (9,07 euro, potrivit sursei citate.

In Franta, care isi asigura o cantitate semnificativa de energie din centrale nucleare pretul mediu al energie era de 9,69 euro.

“Mentionam ca preturile energiei electrice vandute pentru anii urmatori (2017, 2018 si 2019) in Germania, sunt sub 21 euro/MWh, conform bursei energetice germane EEX”, precizeaza Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit informatiilor pe care Transelectrica, operatorul retelei nationale de transport al electricitatii, le livreaza in timp real, Romania isi asigura la ora trasmiterii acestei stiri necesarul de electricitate din hidrocentrale (in proportie de peste 32%), termocentrale pe carbune (aproape 24%) si energie nucleara (peste 21%).

Energia verde (biomasa, eoliana, fotovoltaica) contribuie cu mai putin de 10% la consumul national.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri