Bunge Prio Biocombustibil, un joint venture creat de grupul agroalimentar Bunge si portughezii de la Prio, se asteapta ca Romania sa importe cantitati record de biodiesel in acest an. Problema este ca unele companii din Polonia exporta biodiesel la preturi „anormal de mici”, ceea ce distorsioneaza piata europeana. Biodieselul este utilizat pentru amestecul cu motorina de catre rafinariile de petrol. Cele mai mari rafinarii din Romania sunt cele din portofoliul OMV-Petrom, Rompetrol si Lukoil.

„Incepand cu martie 2013, preturile au scazut cu 30%. Biodieselul din Polonia a inceput sa fie oferit la preturi mici in 2014. In ultimii ani, s-a observat o crestere a importurilor din Polonia, Bulgaria si alte tari. In 2016, ne asteptam la un nivel record al importurilor”, potrivit informatiilor transmise de companie la solicitarea wall-street.ro.

De altfel, Asociatia Europeana de Biodiesel (AEB) a sesizat Uniunea Europeana in legatura cu preturile mici cu care operatorii polonezi exporta biodiesel, pentru a stopa „acest trafic cat mai curand posibil”.

Romania consuma anual 160.000 tone de biodiesel, iar anul trecut a importat 50.000 tone de biodiesel, din Spania, Italia, Polonia si Bulgaria.

Principalii producatori de biodiesel din Romania sunt Bunge Prio si Expur, avand o capacitate „activa” de productie de aproximativ 200.000 tone pe an. Capacitatea de productie a Bunge Prio este de aproximativ 100.000 tone pe an, iar anul trecut, sub 60% din capacitate a fost utilizata pentru piata romaneasca. Bunge produce si uleiurile Unisol si Floriol.

Citeste si:
Cati bani scoatem in plus pentru un plin de carburant
Benzina si motorina s-au...

Exporturile sunt mai mici de 10%, iar vanzarile la extern se fac doar pe perioada iernii, cand in Romania nu se foloseste biodiesel pentru carburanti.

„Pentru anul in curs, estimarile noastre privind productia de biodiesel pentru piata romaneasca sunt de aproximativ 50% din productia anului anterior, din cauza importurilor din Polonia”, potrivit sursei citate.

Biodieselul polonez, adus in Romania din Bulgaria

AEB precizeaza ca unele firme din Polonia si de pe piata europeana au profitat intr-un mod „abuziv” de legislatia poloneza pentru a exporta cantitati de biodiesel mascate in biocombusitibil vandut in Polonia.

Astfel, biodieselul nevandut in Polonia este exportat la preturi sub nivelul pietei catre tari precum Bulgaria, Romania, Olanda, Belgia, Italia sau Franta.

Citeste si:
O noua statie de carburanti Rompetrol a fost inaugurata luna aceasta
O noua statie de carburanti...

Potrivit celor mai recente informatii furnizare de Eurostat, pe parcursul anului trecut, Polonia a exportat 400.000 tone de biodiesel, in special in Olanda, Bulgaria si Romania.

„Conform statisticilor europene Intrastat, Bulgaria importa biodiesel din Polonia, pentru ca mai apoi sa exporte catre tari vecine precum Romania, Grecia, Ungaria. Statisticile europene indica faptul ca biodieselul din Polonia este importat in Romania atat direct, cat si indirect prin alte state”, potrivit AEB.

Din cauza scaderii cererii de biodiesel, pe fondul importurilor din 2015, fermierii romani au trimis la export peste 1 milion de tone de rapita, in loc sa fie prelucrata local pentru productia de ulei si biodiesel, arata Bunge Prio.

Bunge Prio Biocombustibil a fost infiintata in 2012 de Bunge si Nutre, care integreaza capacitatile de colectare si procesare a semintelor oleaginoase detinute de cele doua companii in Romania. AEB are peste 80 de membri din 21 de state din Uniunea Europeana.

Citeste si:
O tanara de 20 de ani din Caracal, urcata cu forta intr-o masina
O tanara de 20 de ani din...

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Importurile de gaze ale Romaniei, de 3,5 ori mai mari decat in 2018