Romania mai are resurse de petrol si gaze pentru cel mult 20 de ani. Cu toate acestea, tara noastra a consumat deja si resursele generatiilor viitoare, a declarat Silvia Vlasceanu, director executiv al Asocitatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

„Noi am consumat intr-un secol si resursele generatiilor viitoare, care vor ramane doar cu regenerabilele”, a afirmat Vlasceanu intr-o conferinta de presa.

Ea a adaugat ca schema certificatelor verzi utilizata de Guvern sa impulsioneze producerea energiei regenerabile a distorsionat foarte mult piata de electricitate. Acest lucru s-a intamplat pentru ca producatorii de energie verde au coborat masiv preturile, ajungand sa vanda un MWh cu 1 leu.

Producatorii de energie verde si-au putut permite sa vanda la aceste preturi, pentru ca ei primesc gratuit bani in contul energiei pe care o scot pe piata. Acesti bani sunt platiti de toti consumatorii de electricitate.

Investitiile in multe capacitati de producere a energiei verzi au coincis in Romania cu momentul liberalizarii pietelor de electricitate si gaze naturale. Din acest motiv, procesul liberalizarii a fost atipic in Romania, a adaugat Vlasceanu. In tarile in care liberalizarea a fost facuta mai demult, preturile au crescut.

Citeste si:
Taxa pe afacerile in energie: 606 mil. lei colectate in 2019
Taxa pe afacerile in energie:...

„Certificatele verzi au distorsionat foarte mult piata de energie electrica. In aceste conditii cum pot ramane competitive centralele clasice?”, a continuat Valsceanu.

Preturile mici ale energiei pun probleme companiilor care produc energie din surse clasice, precum apa, gazele si carbunele. De asemenea, si companiile mari consumatoare de energie au reclamat efectul negativ al energiei verzi, dar din alt punct de vedere, respetiv al pretului certificatelor verzi.

ACUE a fost infiintata in 2012 si are 27 de membri, companii care desfasoara activitati in setorul energetic romanesc, precum Engie, CEZ, Enel, Transelectrica, E.ON sau Congaz. Membrii asociatiei au impreuna o cifra de afaceri anuala de peste 5,4 miliarde de euro.

Citeste si:
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 20 de benzinarii
Fondul de Investitii in...
Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Revin contractele care au pus "pe butuci" companiile de energie