Intrarea Petrom pe piata din Rusia, prin preluarea a 74,9% din actiunile Ring Oil, este un proiect pe termen foarte lung care nu va avea efecte imediate asupra companiei, considera analistul Bram Buring de la banca de investitii Wood Company.
Petrom a cumparat 74,9% din actiunile Ring Oil Holding & Trading Ltd. Cipru, companie care controleaza sase firme rusesti ce detin opt licente de explorare si o licenta de explorare si productie. Majoritatea proiectelor de explorare sunt localizate in zona Saratov, foarte aproape de granita cu Kazahstanul, informeaza NewsIn.

"Petrom nu a anuntat pretul noii achizitii pentru moment", a declarat Bram Buring, care apreciaza noua investitie ca neutra asupra rezultatelor companiei din 2006. "Campurile de explorare sunt situate in apropierea infrastructurii existente si foarte aproape de locul in care Petrom are deja explorari din Kazahstan", apreciaza Bram Buring. "Pana in 2013, compania planuieste finalizarea a aproximativ 40 de sonde de explorare in Rusia", a mai spus analistul Wood Company.

Portofoliul achizitionat de Petrom consta in opt licente de explorare in zona Saratov, situata la sud-est de Moscova, la aproximativ 1.000 km, si intr-o licenta de explorare si productie in zona Komi, la 1.200 km nord-vest de Moscova. Rezervele C1 (rezervele dovedite conform standardelor rusesti) se ridica la 13 milioane de barili. In plus, expertii Petrom si OMV estimeaza un potential semnificativ de descoperiri de zacaminte de petrol in blocurile de explorare. Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea autoritatilor de concurenta din Rusia si ca se estimeaza ca aceasta aprobare va fi obtinuta in ultimul trimestru al lui 2006.

Ring Oil Holding & Trading Ltd detine, in proportie de 100%, sase companii rusesti, care la randul lor au un portofoliu de perimetre de explorare in Federatia Rusa. Conducerea companiilor rusesti se afla la Moscova, acestea avand un numar total de 60 de angajati, inclusiv cei din teritoriu.Contractele corespunzatoare tranzactiei au fost semnate pe 25 septembrie 2006, pretul de cumparare fiind confidential. "Patrunderea pe piata de explorare si productie din Rusia este un pas semnificativ si accentueaza importanta Petrom in strategia de dezvoltare a OMV. Aceste achizitii din Rusia consolideaza pozitia companiei si prezinta o importanta majora pentru cresterea viitoare a intregului Grup", sustine directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom a anuntat saptamana trecuta ca va investi 190 milioane euro in zacamantul Komsomolskoe din Kazahstan. Investiiia se va derula prin intermediul TOO KOM MUNAI, la care Petrom detine, din martie 2003, pachetul majoritar de 95% din actiuni, ce ii confera drepturile de dezvoltare si productie in acest perimetru, situat in vestul Kazahstanului, in peninsula Caspica. Programul de dezvoltare a zacamantului Komsomolskoe prevede construirea unui drum de acces cu o lungime de 90 de km, saparea a sase sonde orizontale de productie, separatoare de titei si gaze, precum si o conducta cu lungimea de 80 de km pentru transportul titeiului.

Petrom opereaza la ora actuala in patru regiuni din Kazahstan. In luna august 2006, compania a anuntat rezultate pozitive ale testarilor la Jusaly, de unde poate obtine o productie zilnica maxima de 200.000 mc gaze naturale si 70 mc condensat, potrivit datelor companiei.

Wood estimeaza un profit de 2,624 miliarde lei la Petrom in 2006

Wood Company isi mentine estimarile anterioare asupra profitului net al companiei Petrom, care ar putea urca la 2,624 miliarde lei in 2006, in crestere cu peste 80% fata de anul anterior, cand s-a situat la 1,416 miliarde lei. Pentru 2008, analistii Wood considera ca profitul net al companiei petroliere va creste pana la 2,995 miliarde lei. Daca pe anul 2005 raportul P/E (pretul unei actiuni/profitul net pe actiune) a fost de 21,7, estimarile bancii de investitii Wood arata ca P/E va scadea in acest an la 11,7 si se va reduce in continuare pana la 10,3 in 2007.

Petrom a inchis sedinta de tranzactionare de marti de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la acceasi cotatie ca si in ziua precedenta, de 0,545 lei/actiune. Valoarea de piata a Petrom este de 30,587 miliarde lei (8,6 miliarde euro, 11 miliarde dolari) si reprezinta 45,71% din capitalizarea Bursei.

In 2005, cifra de afaceri a Petrom a fost de 2,970 miliarde euro. EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 766 milioane euro. In 2005 productia totala de titei si gaze a fost de 77,95 milioane bep (barili echivalent petrol) sau 213.559 bep/zi, respectiv s-au produs 5,21 milioane tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde mc de gaze naturale. Productia de titei din Kazahstan a fost de 1,1 milioane bep sau 3.068 bep/zi.

Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard de barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006. Actionarul principal al Petrom este OMV, cu 51,011%, iar Ministerul Economiei si Comertului detine 30,862%.

Fondul Proprietatea are 9,887% din capitalul Petrom si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 2,026% din capitalul Petrom. Alte 6,214% din actiunile Petrom sunt detinute in momentul de fata de persoane fizice si juridice si sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri