Compania Romelectro vrea sa se extinda la export si tinteste Africa si tarile din Golful Persic. Directorul general al Romelectro, Cristian Secosan, a spus ca prioritarile companiei sunt exportul, zona unde compania a inceput sa castige deja o serie de proiecte, si participarea la investitii in sectorul industrial romanesc.

“Prioritatea este exportul. Avem traditie, avem oameni care stiu sa gestioneze proiecte”, a declarat Secosan intr-o intalnire cu presa.

Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator si investitor in proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transportul si distributia energiei electrice, protectia mediului si industrie.

Compania detine o licenta de operare in Arabia Saudita si este “in linie dreapta” cu inregistrarea unei firme acolo. Scopul prezentei companiei in aceata tara este participarea la constructia de linii si statii electrice.

“Acesta este doar inceputul, pentru ca vrem sa ne facem tabara in Arabia Saudita, iar de acolo sa ne implicam in proiecte si in alte tari din Golf”, a afirmat Secosan.

Grupul este controlat de Viorel Gafita si este format din patru firme, respectiv Romelectro, ISPE, CELPI si Electromontaj Carpati Sibiu.

Secosan a adaugat ca Romelectro, alaturi de alte doua firme romanesti, va participa, in Egipt, la constructia unei termocentrale de 1.200 MW, la 100 kilometri de orasul Alexandria.

In cadrul acestui proiect, compania se va ocupa doar de montaj, iar in luna septembrie, cand vor incepe lucrarile, va trimite acolo 200 de angajati. Investitia este estimata sa se incheie in august 2017.

Pe langa acest proiect, Romelectro mai vizeaza participarea in constructia altor doua termocentrale in Egipt, de 800 MW fiecare.

Potrivit lui Secosan, Egiptul are in constructie 12 termocentrale pe gaze, fiecare cu o capacitate de 1.200 MW, si are in plan alte investitii in unitati de energie regenerabile de peste 5.000 MW, precum si termocentrale pe carbune de 4.600 MW.

Capacitatea instalata a sistemului energetic a Egiptului este de 30.000 MW, cu 10.000 MW mai mult decat Romania.

In Kosovo, compania participa la o licitatie derulata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru realizarea unor conexiuni intre statii electrice.

A doua directie de dezvoltare a Romelectro este industria, a spus Secosan, precizand ca asta se refera doar la Romania.

“Urmarim niste proiecte. Putem sa facem proiecte de eficienta energetica, reduceri de costuri, distributia electricitatii, centrale in cogenerare, instalatii electrice. In aceste domenii intre 80% si 90% dintre echipamente sunt importate”, a adaugat seful Romelectro.

Compania Romelectro a avut anul trecut o cifra de afaceri de 50 milioane de euro, peste estimarile companiei si in crestere cu aproape o treime fata de nivelul de 38 milioane de euro in 2014.

Romelectro a trecut insa pe pierderi in 2015, de peste 1 milion de euro, de la un profit de circa 0,2 milioane de euro in 2014.

Contractorii din energie, petrol si gaze vad exportul ca pe “El Dorado”

Companiile contractoare din domeniile energiei electrice si petrolului si gazelor naturale incearca sa iasa cu proiecte in afara tarii, intrucat “in Romania piata a scazut.” In acest demers, Eximbank ar putea juca rolul unui ambasador, a spus seful Romelectro.

“Toti cu care am vorbit vad exportul ca pe un El Dorado. Dar, multe firme nu mai au referinte, si acum se chinuie sa si le faca. Noi ne-am cam pierdut referintele la export, ultimele au fost in 2005, pentru ca am lucrat mai mult in tara”, a adaugat Secosan.

In Romania, compania a participat la proiecte derulate de termocentrale precum CET Govora, Complexul Energetic Oltenia, ELCEN, Ecogen Buzau.

Pe pietele externe, Romelectro a fost implicat in proiecte atat in state europene, cat si din Africa si Asia.

El a adaugat ca, multe firme de profil sunt fie in insolventa, fie in lichidare, iar multe au pierderi. Motivul principal este lipsa proiectelor in tara, insa, pe de alta parte, unele dintre aceste firme nici nu au fost suficient de flexibile si nu s-au restructurat la timp.

“Eximbank a fost cumva reorientat spre export, ar putea sa ajute destul de mult firmele romanesti sa iasa in afara”, a mai spus Secosan.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri