Facturile populatiei pentru gazele naturale vor inregistra o scadere de la 1 mai, de 2 si 3%, ca urmare a scaderii tarifelor de distributie a gazelor naturale cu 6%, iar Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va propune liberalizarea completa a pietei gazelor naturale pentru consumatorii casnici, masura care ar anula cresterea preturilor programata pentru jumatatea acestui an, a declarat miercuri, presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Populatia consuma exclusiv gaze naturale din productia interna. Pretul fixat de catre ANRE este la 60 lei/Mwh


Insa calendarul de liberalizare a fost stabilit de guvern, prin hotarire, si nu poate fi eliminat decat prin acelasi tip de act n ormativ.

"Daca nu se renunta la calendarul de liberalizare stabilit prin hotarare de guvern, pretul pentru achizitia gazului pentru piata reglementata creste de la 60 de lei la 66 de lei pe Megawat-ora, ceea ce ar duce la o crestere de circa 3%", a afirmat Havrilet.

"ANRE va solicita, insa, renuntarea la calendar si implicit va propune liberalizarea anticipata a pietei, avand in vedere evolutia favorabila a preturilor, caz in care nu anticipam nicio crestere de la 1 iulie", a completat seful autoritatii de reglementare.

Seful ANRE: scaderea preturilor pe plan international ar putea avea ca efect liberalizarea preturilor

Luna trecuta, seful ANRE afirma ca scaderea preturilor pe plan international ar putea avea ca efect liberalizarea preturilor pentru populatie chiar din acest an, insa preciza ca liberalizarea preturilor este in analiza.Intre timp, ANRE a discutat despre liberalizarea anticipata a preturilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

”In conditiile in care nu mai exista o mare diferenta intre piata reglementata si cea libera, iar pretul la gaze va fi mai mic decat cel estimat de noi, consideram ca putem vorbi despre o liberalizare timpurie a preturilor”, explica Havrilet, la inceputul lunii martie.

Liberalizarea preturilor la energie s-a facut treptat in ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de pretul mai ridicat de pe piata libera. Insa in ultimul an, preturile din piata libera au scazut mult mai mult decat se estima.

Potrivit calendarului actual de liberalizare, pretul platit de populatie pentru gazele naturale din productia interna urmeaza sa se majoreze cu 10%, de la 60 lei/Mwh, in prezent, pana la 66 lei/Mwh, de la 1 iulie. Calendarul prevede noi majorari ale pretului in anii urmatori.

Insa pretul din piata libera, din care se aprovizioneaza companiile, ar putea sa scada sub acest nivel pana la jumatatea anului, ceea ce ar face inutila mentinerea unor preturi reglementate pentru populatie, argumenteaza sustinatorii liberalizarii.

Totusi, alti experti in energie se opun liberalizarii timpurii, pe motiv ca preturile gazelor ar putea sa creasca din nou, iar consumatorii casnici din Romania ar ramane fara nicio protectie in cazul in care piata gazelor naturale ar fi complet liberalizata.

Pana atunci, ANRE a luat o alta masura care reduce usor facturile la gaze naturale. Astfel, de la 1 mai, tarifele pentru distributia gazelor naturale scad cu 6%, ceea ce va genera o scadere a facturilor consumatorilor finali cu 2-3%, potrivit reprezentantilor autoritatii de reglementare.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri