Reforma la varf a sectorului energetic romanesc este insuficienta, spune ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acest lucru se intampla pentru ca la nivelele inferioare de managemet nu se petrec suficiente schimbari de atitudine, iar cei care vor sa schimbe ceva sunt prea putini si nu sunt sustinuti. Totodata, mediul privat nu pare pregatit sa preia conducerea companiilor de stat.

„In prima instanta se instaleaza paralizia. <<Sistemul>> nu este pregatit, nu vrea sau nu stie cum sa faca fata noilor conditii. Cu cateva exceptii, reformistii sunt mai degraba admirati de pe margine decat urmati in exemplu si efort. Incurajati din tribune decat din teren”, spune Grigorescu intr-o postare pe Facebook.

El precizeaza ca reforma trebuie asumata de toti cei care o cer cu voce tare, cu toate costurile ei, iar pentru asta este nevoie de un angajament pe termen lung.

O parte a acestei reforme consta in schimbarea unor sefi de companii de stat, numiti in functii pe criterii care nu tin neaparat de competenta.

„Reforma nu consta intr-un singur gest exemplar cu virtuti de miracol. Indepartarea unui director incompetent sau corupt nu rezolva problema incompetentei sau a coruptiei”, scrie Grigorescu.

El arata ca a atacat „frontal” problema guvernantei corporative in intreprinderile unde statul este actionar, ba chiar a inlocuit manageri atunci cand performanta manageriala a acestora a lasat de dorit.

Ministrul mentioneaza ca a cerut ca persoanele care fac obiectul unei investigatii penale sa paraseasca posturile de conducere din intreprinderile de stat, in ciuda obiectiilor legate de prezumtia de nevinovatie, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.

Astfel s-a creat posibilitatea ca in aceste functii sa fie numite alte persoane, prin concurs. Totusi, prea putini manageri din sectorul privat sunt pregatiti sa preia conducerea unor companii de stat, observa ministrul.

„In ciuda declaratiilor de sustinere din partea sectorului privat, prea putini manageri de varf sunt pregatiti sa candideze pentru ocuparea unor posturi in sectorul de stat, fie din ratiuni salariale, fie, pur si simplu, din lipsa de incredere in continuarea reformelor pe termen mediu”, spune Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, fara aceste elemente de schimbare, reforma nu va avea „consistenta si efectele asteptate”, insa, pentru el, „argumentul decisiv” este ca nu se poate schimba in cateva luni ce s-a facut gresit ani de zile.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri