CEZ a inregistrat, in Romania, un profit operational care a crescut de 1,4 ori in primul trimestru, la 1 miliard de coroane cehesti ( 37 milioane euro), datorita reluarii alocarii certificatelor verzi pentru parcurile Fantanele Vest si Cogealac in septembrie 2015.

Pe segmentul de productie, CEZ a inregistrat in Romania in primul trimestru un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de aproximativ 600 de milioane coroane ( 22,2 milioane euro), in crestere de 1,85 ori fata de perioada similara a anului trecut, de la 200 de milioane coroane, potrivit unui raport financiar al grupului.

CEZ detine in Romania parcurile Fantanele si Cogealac, precum si o serie de microhidrocentrale.

”Cresterea profitului este datorata alocarilor mai mari de certificate verzi, datorita reluarii alocarilor de certificate verzi pentru parcurile eoliene Fantanele Vest si Cogealac, in septembrie 2015”, se arata in raport.

Productia de energie a CEZ in Romania s-a situat in primul trimestru la circa 400 de GWh, in scadere cu 8% raportat cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a restrictiilor de generare impuse de operatorul sistemului de transimisie, pentru reglarea retelei, conform News.ro

Parcurile eoliene ale CEZ au produs 362 GWh in ianuarie-martie, in scadere cu 12% comparativ cu acelasi interval din 2015. Productia microhidrocentralelor a crescut de doua ori, la 20 de GWh.

Ce estimari au cei de la CEZ pentru anul in curs

Pentru anul in curs, CEZ estimeaza in Romania o productie de energie in scadere cu 5%, la aproximativ 1,3 TWh. Pe segmentul distributie, profitul EBITDA a scazut cu 20%, la aproximativ 400 de milioane de coroane, (14,8 milioane euro), de la 500 de milioane de coroane in intervalul similar din 2015.

CEZ precizeaza ca in luna aprilie, autoritatea romana de reglementare a prelungit acreditarea temporara pentru parcurile Fantanele Vest si Cogealac cu 12 luni. Acreditarea temporara asigura prelungirea alocarii de certificate pana in septembrie 2017.

La nivel de grup, profitul net ajustat realizat de CEZ in primele trei luni ale anului a urcat cu 32%,la 10 miliarde de coroane (371 milioane euro), peste estimarile analistilor intervievati de Reuters, care mizau pe un rezultat de sapte miliarde de coroane. Profitul operational (EBITDA) a crescut cu 5%, pana la 20 de miliarde de coroane (741 milioane euro), de asemenea peste estimarile analistilor.

„Cresterea profitului operational s-a datorat in principal strategiei noastre de business...Au existat, de asemenea, efecte pozitive odata cu reluarea acordarii de certificate verzi pentru parcurile eoliene Fantanele Vest si Cogealac din Romania”, a declarat directorul general de la CEZ, Daniel Benes.

CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.
(Sumele in euro au fost calculate de news.ro la cursul mediu de 27,03 coroane pentru 1 euro in primul trimestru, conform datelor bancii centrale din Cehia)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri