Orange Romania se afla la a 4 ancheta efectuata de catre Consiliul Concurentei. Operatorului de telecom i-au fost atribuite mai multe plangeri legate de posibile incalcari ale reglementarilor de concurenta a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Orange Romania este suspectata in aceasta a 4 ancheta, demarata in luna aprilie, de un posibil abuz de pozitie dominanta, conform News.ro


Investigatia se refera la un posibil tratament discriminatoriu practicat de Orange in relatia cu companiile active pe piata platilor prin mesaje scurte prin intermediul telefonului mobil, respectiv pe piata mesajelor scurte publicitare prin intermediul telefonului mobil din Romania, a informat autoritatea de concurenta.

”Suntem in situatia nu foarte fericita, am declansat in acest an a patra investigatie impotriva lui Orange. Am terminat in 2010 una, in care i-am si amendat, am terminat dupa aceea doua prin angajamente privind comercializarea cartelelor preplatite si privind tarifele pe care le percep celor care suna din alte retele. Acestea s-au terminat fara sanctiuni, dar le-am impus anumite schimbari ale comportamentului”, a spus Chiritoiu, pentru News.ro.

Situatia telecomunicatiilor din Romania, mai buna decat in alte tari europene

Seful Consiliului Concurentei considera, totusi, ca in sectorul telecomunicatiilor din Romania situatia este substantial mai buna decat in alte tari europene.

"Pentru ca avem servicii bune, o calitate buna, viteza foarte buna la Internet, tarife mici fata de restul Uniunii Europene. Cu toate acestea, pentru ca e o industrie prin natura ei mai dificila si daca sunt plangeri, trebuie sa investigam", a punctat seful autoritatii anti-monopol.
”Ce se intampla pe piata de telecomunicatii e destul de rar, se intampla rar ca o companie sa fie prinsa in mai mult de o investigatie”, a adaugat el.

Investigatii repetate au fost, in schimb, pe piata de distributie a produselor farmaceutice, unde unele companii au fost investigate de mai multe ori.

Autoritatea de concurenta, interesata in mod deosebit de achizitiile publice

”Nu totdeauna gasim dovezi ale unor carteluri. Chiar in acest an, dupa discutii cu Comisia Europeana am lansat o analiza - nu investigatie - asupra achizitiilor pe partea de servicii IT si pe partea de achizitii din zona de tehnica medicala. Incercam sa vedem daca nu sunt anumite elemente care viciaza achizitiile in zona asta”, afirma Chiritoiu.

"Vedem situatii in care compania castiga licitatia multi ani la rand. Si atunci te intrebi de ce reuseste o companie sa castige mereu licitatiile. Daca identificam elemente de coruptie le trimitem Parchetului, pentru ca nu se afla in atributiile autoritatii de concurenta", a completat el.
Totusi, compania aflata in centrul scandalului dezinfectatilor diluati din spitale, Hexi Pharma - care a primit contracte pe banda rulanta in sectorul sanitat in ultimii ani -, nu a fost si nu este verificata de Consiliul Concurentei.

Seful institutiei nu exclude, insa, o investigatie referitoare la achizitia de dezinfectanti.

Sursa foto: Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri