Aproximativ 66% dintre antreprenori cred ca Romania va oferi un mediu prietenos pentru afaceri in mai putin de 10 ani, fata de 55% din respondenti in 2015, a afirmat Bogdan Ion, country managing partner al EY Romania, citand cea de a patra editie a Barometrului antreprenoriatului romanesc.

Astfel 2% dintre antreprenori cred ca mediul de business va fi mai prietenos in urmatorii 3 ani, 23% in urmatorii trei-cinci ani, iar 41% in urmatorii sase-zece ani.

„Pentru prima data din 2011 perceptia antreprenorilor s-a imbunatatit asupra mediului de business. Cred ca este un moment de inflexiune in evolutia antreprenoriatului romanesc”, a afirmat managerul EY in cadrul conferintei de presa de lansare a Barometrului Antreprenoriatului Romanesc.

Cea mai semnificativa imbunatatire in perceptie se inregistreaza insa in randul antreprenorilor foarte pesimisti. Astfel, procentul celor care considera ca mediul antreprenorial romanesc va deveni prietenos peste 30 de ani a scazut la 5% anul acesta fata de 19% anul trecut.

Cum arata antreprenorul roman

„Daca am creiona profilul antreprenorului roman matur, asa cum reiese din Barometrul antreprenoriatului romanesc, acesta are peste 40 de ani, conduce o afacere cu o cifra de afaceri de peste 5 milioane EUR, munceste in medie 10 ore pe zi si participa cel putin o data pe saptamana la un eveniment de networking”, adauga Alexandru Lupea, Strategic Growth Markets Leader si Partner, EY Romania.

Mediul de reglementare si fiscal ramane cel mai important obstacol pentru antreprenori si in 2016, insa pentru prima data in ultimii patru ani antreprenorii percep o tendinta majoritar pozitiva in privinta evolutiei mediului de reglementare si fiscalizare.

Daca in 2014 doar 12% dintre respondenti vedeau o tendinta pozitiva referitoare la acest aspect, iar in 2015 doar 20%, in 2016, 51% dintre respondenti percep o imbunatatire a mediului fiscal si de reglementare. Practic, tendinta s-a inversat fata de editia 2015, cand 49% vedeau o deteriorare a acestui aspect.


Reducerea cotei TVA – cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an

Majoritatea antreprenorilor (52%) considera reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca si reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an. La distanta apreciabila urmeaza scaderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenti) si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre raspunsuri).

Nicio masura semnificativa in privinta facilitarii efortului de conformare
Cu totul altfel stau lucrurile in domeniul masurilor care fac viata mai usoara antreprenorilor din punctul de vedere al birocratiei si al efortului de conformare cu legislatia in vigoare. Cei mai multi antreprenori (42%) spun ca nu a existat nicio masura semnificativa in aceasta zona de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenti au indicat o oarecare imbunatatire a sistemului public administrativ si masuri de debirocratizare.

Scaderea impozitarii muncii – cea mai asteptata masura de ordin fiscal
Antreprenorii indica scaderea impozitarii muncii pentru angajati si angajatori ca fiind masura care i-ar ajuta cel mai mult in domeniul reglementarii si impozitarii (31%), urmata de asigurarea stabilitatii mediului de reglementare (26%), simplificarea legislatiei (20%) si reducerea fiscalizarii veniturilor si profiturilor companiilor (15%).


Antreprenorii din Romania muncesc in medie 10 ore pe zi la propria afacere

Cei mai multi antreprenori cu experienta dedica 10 ore afacerii lor in fiecare zi, ceea ce indica faptul ca lucreaza cu 21% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania si la fel de mult ca antreprenorii romani aflati la inceput de drum. Desi cei mai multi dedica 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depasesc limita celor zece ore, unii dintre acestia ajungand chiar la 16 ore de munca in fiecare zi.


62% dintre antreprenori considera ca accesul la finantare s-a imbunatatit in ultimul an

Evolutii pozitive a inregistrat si accesul la finantare. Procentul antreprenorilor care spun ca accesul la finantare s-a imbunatatit in anul 2015 s-a dublat fata de anul 2014, dupa o dublare si in 2014 fata de 2013. Daca in 2014 el se situa la 16% si in 2015 la 30%, in 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre raspunsuri. Aceasta tendinta indica o imbunatatire treptata in ultimii ani a finantarii afacerilor.


40% intentioneaza sa acceseze credite bancare in urmatoarele 12 luni

In urmatoarele 12 luni, cei mai multi antreprenori se vor orienta catre creditele bancare pentru a-si finanta cresterea (40% dintre respondenti). La mare distanta urmeaza surse de finantare precum creditul furnizor (21%) si fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat si fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, in timp ce bursa de valori si sistemele alternative de tranzactionare se situeaza la 1% dintre raspunsuri.


Lipsa unui cadru fiscal si legislativ clar si stabil – cel mai important obstacol

70% dintre respondenti indica lipsa unui cadru fiscal si legislativ clar, corelat si stabil, dublat de birocratie si atitudinea neconstructiva a reprezentantilor institutiilor statului fata de afacerile private ca reprezentand cel mai mare obstacol in crearea si dezvoltarea unei afaceri in Romania.

Barometrul antreprenoriatului romanesc a fost realizat in acest an de EY Romania in parteneriat cu Raiffeisen Bank. Studiul analizeaza raspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenti conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de EUR, in timp ce alti 45% dintre respondenti se regasesc in intervalul 1-10 milioane EUR. 10% din companii au o cifra de afaceri mai mica de 1 milion EUR. Studiul are la baza un chestionar aplicat in perioada 28 martie – 20 aprilie 2016.

Studiul masoara perceptiile antreprenorilor romani in privinta a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finantare, reglementarea si impozitarea, cultura antreprenoriala, educatia si sprijinul coordonat oferit de asociatii specializate in sustinerea antreprenoriatului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri