“Avem multe fabrici cu liniile de productie incarcate, au export destul de bun. Avem contracte si pentru 2017. Cu greu ne mai strecuram printre comenzi noi”, a declarat pentru wall-street.ro, Floarea Serban, directorul general al Romarm si prima femeie cu gradul de general din Armata Romana.

Romarm produce armament si munitie pentru infanterie, iar in 2015 a derulat exporturi de aproape 100 milioane de dolari. In 2014, compania de stat, controlata de la Ministerul Economiei, a avut exporturi in valoare de 86 milioane de dolari.

Compania este principalul furnizor de echipamente militare al Ministerului Apararii Nationale, caruia ii furnizeaza tancuri si transportoare blindate, arme de infanterie, munitie, sisteme de artilerie, rachete si sisteme de rachete si explozibili.

Chiar daca rezultatele companiei sunt pozitive, Serban a mai adaugat ca Romarm are totusi o serie de filiale pe care trebuie sa le aduca “pe linia de plutire”. Cea mai acuta problema este retehnologizarea fabricilor, avand in vedere ca unele utilaje de productie sunt inclusiv din perioada interbelica.

Parada militara de 1...
Citeste si: Parada militara de 1 Decembrie: 4.000 de militari si 50 de aeronave

“Pe masura ce ne vom rezolva problemele de la filiale, exportul va creste de la an la an”, a adaugat Serban.

IOR: Nu avem capacitatea de a produce pe cat de mare e cererea

IOR a fost infiintata in 1936 avand ca activitate proiectarea si realizarea de aparatura opto-mecanica. In 1941, IOR a fost militarizata si a inceput sa fabrice cu precadere produse pentru armata (binocluri, lunete, telemetre). Dupa anii 1980, compania a abordat si alte domenii precum optoelectronica, metrologia sau termoviziunea.

Compania a scos pe piata in acest an trei tipuri de lunete pentru arme, pentru care are deja comenzi in SUA, a declarat Cristian Ciobanu, expert in departamentul de marketing al companiei. La fel ca Romarm, IOR abia reuseste sa acopere, cu actuala capacitate de productie, cererea din piata.

IOR exporta aproximativ 90% din produtie in SUA, UE, Africa, Australia si are “cereri majore” pentru echipamentele de infanterie, respectiv pentru mortiere si aruncatoare de grenade. Cele mai mari vanzari ale IOR sunt in state din UE si in SUA.

Revista presei 28 noiembrie:...
Citeste si: Revista presei 28 noiembrie

“Cererea este foarte mare pe partea de aparatura optica pentru aruncatoare de grenade. Incercam sa mentinem un echilibru intre lunete si echipamentente pentru aruncatoare”, a afirmat Dan Istodor, directorul general al companiei.

O luneta este mai scumpa decat aparatura pentru aruncatoarele de grenade. Pretul unei lunete poate porni de la 500 dolari si poate ajunge la 3.000 de dolari in retail.

Noile tipuri de lunete vor incepe sa se vanda din semestrul al doilea al anului 2016, iar vanzarea acestor produse este asteptata sa creasca in 2017. Potrivit lui Istodor, toate tipurile de lunete trebuie imbunatatite in cel mult trei ani.

“Totul devine nou din trei in trei ani”

O vara "fierbinte" in...
Citeste si: O vara fierbinte in Bucuresti: 500 proiecte de locuinte, la vanzare

IOR are un plan pe trei ani de marire a capacitatii de productie pe partea de mecanica si optica. In zona de mecanica, IOR ar avea nevoie de 5-600.000 de euro, iar pe partea de optica de mai mult.

Compania isi produce aproape toate componentele pentru produselor pe care le fabrica, avand in vedere ca in tara nu se prea gasesc furnizori de calitate. De exemplu, sticla pentru lunete vine din Germania, dar este prelucrata in Romania, in timp ce alama, aluminiul si otelul sunt importate.

“Capacitatea de productie ne este acoperita aproape 100% cu perspective sa o avem acoperita integral. Va fi un an bun. Nu am capacitate sa fac tot ce se cere pe piata”, a precizat Istodor.

In regiune mai sunt fabrici producatoare de lunete in Cehia, Ungaria, Bulgaria. Istodor spune ca IOR este printre primii cinci producatori de lunete din lume. Compania, controlata de Ministerul Economiei, are circa 330 de angajati.

Potrivit directorului general al IOR, un muncitor optician are nevoie de zece ani pentru a se califica in aceasta industrie, iar cei 20% dintre angajatii IOR care lucreaza pe acest segment au in general o experienta de cel putin 20 de ani. Totusi, viitorul acestei industrii il reprezinta tehnologia, care, chiar daca este de cinci ori mai scumpa decat calificarea unui angajat, “se apropie”.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock