Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a publicat o noua lista a firmelor si institutiilor care nu au cumparat certificatele verzi obligatorii in primul trimestru din acest an. Pe aceasta lista se afla 19 nume , cu 24 mai putine decat lista publicata cu sase zile inainte.

Acesta nou lista contine 19 nume de firme si institutii care nu au indeplinit obligatiile legale de cumparare a certificatelor verzi. Numarul total de certificate verzi, aferente trimestrului I din 2016, neachizitionate la timp este de 44.521, fata de 107.452, cat erau trecute pe lista anterioara, conform News.ro.

In topul firmelor care nu au indeplinit obligatiile legale de cumparare a certificatelor verzi sunt:

  • RWE Energie SRL (16.533, 37% din total)
  • Romenergy Industry SRL (10.611), Lukoil Energy & Gas Romania SRL (9.218)
  • Complexul Energetic Hunedoara (6.590)

Compania Tranenergo "a disparut" de pe lista

De pe lista a disparut compania Tranenergo, care era trecuta, pe lista de saptamana trecuta, pe primul loc, cu 69.018 de certificate verzi neachizitionate la timp, adica 64% din total.

Compania Transenergo a contestat datele, afirmand ca aparitia sa pe lista ANRE "a survenit ca urmare a unei erori de raportare (s-a calculat o cota mai mare, pentru ca nu a fost exclusa energia electrica exceptata de la aceasta obligatie, conform HG 495/2014)".
Conpania a precizat ca avea o cota de cumparare de 35.640 de certificate verzi, care "a fost indeplinita cu prisosinta".

ANRE a admis ca va face verificari si ca listele nu sunt finale. "Lista nu e finala. Verificam cu OPCOM si republicam", a precizat marti presedintele ANRE, Niculae Havrilet, pentru News.ro.

Ce reprezinta certificatele verzi

Certificatele verzi reprezinta un mecanism de subventionare a energiei din surse regenerabile de catre toti consumatorii. Producatorii de energie regenerabila primesc certificatele pe care le pot vinde pe piata specializata OPCOM, la preturi cuprinse intre 132,4 si 269,7 lei.

Potrivit datelor publicate de OPCOM, tranzactiile cu certificate verzi sunt sporadice si se incheie la pretul minim stabilit de ANRE, de 132,4 lei.

Pentru certificatele verzi neachizitionate la timp, ANRE a fixat un pret penalizator de 539 de lei/certificat, mult mai mare decat cel de pe piata.
Daca se inmulteste pretul cu numarul de certificate neachizitionate, rezulta ca cele 19 firme si institutii de pe lista finala trebuie sa plateasca 24 de milioane de lei pentru a cumpara certificatele verzi neachizitionate la timp.

Furnizori de energie electrica sunt obligati sa cumpere certificate verzi intr-un numar direct proportional cu cantitatea de energie comercializata.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri