Dupa ce si-au dotat casele cu sisteme proprii de incalzire, romanii au inceput acum sa-si schimbe centralele cu unele noi, mai performante, a declarat directorul Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu.

Sistemul centralizat de termoficare a pierdut in ultimii 14 ani aproape jumatate din abonati, ajungand la 1,27 de milioane de beneficiari, fata de 2,2 milioane de locuinte cate au centrale. ”Sistemul centralizat este invechit, fiind creat in anii '50, nu a beneficat de prea multe investitii in retehnologizare, iar in acest moment are o eficienta scazuta, de circa 40%. In plus, acesta a fost creat pentru a deservi un numar mare de apartamente si o industrie care, in acest moment, nu mai exista”, explica directorul Ariston Thermo Romania, potrivit News.ro.

Mai exact, daca in 2002 cifrele oficiale aratau aproximativ 2,5 milioane de apartamente deservite de sistemul centralizat de incalzire, adica peste 84% din totalul locuintelor la nivel urban, in martie 2016 numarul lor era cu circa 49% mai mic, scazand pana la 1,27 milioane de locuinte bransate. In acest context, sistemul centralizat este ”supradimensionat, pierderile in reteaua de distributie fiind majore. Sunt judete intregi din tara unde sistemul centralizat a disparut de mult si alte judete unde debransarile au fost foarte mari in ultimii ani”, spune Catalin Draguleanu.

Eliminarea subventiilor la incalzire la nivel central a dus la cresterea debransarilor. Din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista acum sistem centralizat de termoficare, potrivit unei analize realizate de Ariston, pe baza datelor raportate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si de Institutul National de Statistica (INS). Concret, din 41 de judete, noua au renuntat total la sistemul centralizat de incalzire (Alba, Bistrita, Braila, Dambovita, Ialomita, Maramures, Salaj, Caras Severin si Satu Mare).

La polul opus, cel mai mare numar de abonati il au Constanta, Bihor si Timis. Pe primul loc, insa, conduce detasat Bucurestiul. ”Harta debransarilor este foarte pestrita. Din cei bransati, 560.000 sunt in Bucuresti, unde veniturile sunt mai mari decat in restul tarii, dar, paradoxal, costurile cu gigacaloria sunt printre cele mai mici. Aici a fost mai dificil sa te debransezi… RADET are peste 4.000 de angajati, este un subiect social important si autoritatile au incercat sa pastreze sistemul centralizat”, precizeaza Draguleanu.

In alte orase, cum ar fi Oradea sau Constanta, debransarile sunt mai putine pentru ca ”desi gazul era in oras, nu existau bransamentele pentru fiecare apartament. Nu puteai sa-ti pui centrala”, potrivit managerului. Conform datelor liderului pietei locale de centrale termice de apartament, cele mai multe locuinte bransate erau, in martie 2016, in Bucuresti (563.364 apartamente), Constanta (99.398), Bihor (66.681), Timis (62.654) si Dolj (61.657).

La polul opus, judetele cu cele mai putine locuinte bransate sunt Olt – doar 60 proprietari de apartamente mai au sistem centralizat de incalzire, Neamt – 126 de locuinte bransate, Mures (204), Teleorman (549) si Ilfov (728). ”Asa cum s-a intamplat si in alte orase, judetele unde mai exista doar cateva zeci sau sute de locuinte bransate vor trece prin procesul de debransare. Motivul este foarte simplu: sistemul a fost construit pentru a deservi un anumit numar de locuinte. Cum acesta s-a diminuat drastic, sistemul este ineficient si genereaza costuri mari pentru abonati, explica Catalin Draguleanu.

De la an la an, numarul celor care decid sa renunte la sistemul centralizat creste.De altfel, satui sa nu primeasca apa calda si caldura pe timp de iarna, zeci de mii de romani depun anual cereri de debransare. Pentru ca n-au vrut sa mai plateasca un serviciu de care nu beneficiaza si au preferat sa-si monteze centrale de apartament, in ultimii cinci ani 262.370 de romani au ales sa se debranseze, dintre care 47.726 numai in 2015, potrivit datelor raportate de ANRSC la nivelul lunii decembrie 2015, citate de Ariston.

”Piata de centrale deja a trecut in zona de inlocuiri, iar in acest nou context s-a schimbat si abordarea clientului. Romanul nu se mai uita doar dupa pret, ci si dupa brand, service, acces piese si servicii post-vanzare. Este mult mai informat si apreciaza valoarea adaugata a produselor pe care le priveste ca pe investitii care pe termen lung isi dovedesc viabilitatea”, explica seful Ariston Romania. In vanzarile companiei, inlocuirile de centrale vechi reprezinta circa 30%.

Apropo de comportamentul de consum, romanii se arata tot mai interesati mai ales de obtinerea unei perioade extinse de garantie atunci cand isi cumpara o centrala termica. De altfel, acesta este unul dintre principalele criterii pe care le iau in considerare atunci cand vor sa faca o astfel de achizitie, pe langa pret si caracteristicile tehnice ale produsului. “Garantia este importanta la achizitia unei centrale termice, iar comportamentul de achizitie al romanilor din ultima perioada sugereaza ca tot mai multi inteleg acest lucru si ii acorda o atentie sporita. Observam aceasta grija mai ales in randul clientilor care decid sa isi schimbe centrala termica veche cu una noua, mai performanta”, a declarat Catalin Draguleanu.

Acesta a subliniat, de asemenea, ca, in contextul in care durata de viata a unei central termice este, in medie, de circa 10 ani, serviciile post-vanzare au o importanta ridicata pentru romanii care fac o astfel de achizitie.

Cat pot economisi romanii prin instalarea unei centrale termice de apartament

Din toamna anului trecut, o directiva europeana ii obliga pe cei care vor sa isi monteze centrale termice de apartament sa cumpere doar instalatii in condensare, cu pana la 20% mai eficiente decat cele clasice, dar si sensibil mai scumpe. Atentie – centralele termice conventionale deja montate nu trebuie schimbate. Masura face parte din strategia UE de reducere si eficientizare a consumului energetic si este similara cu cea a scoaterii din productie si consum a becurilor clasice, cu filament.

Daca centralele conventionale cele mai ieftine costau 1.700- 2.000 de lei, cele care folosesc noua tehnologie costa si 4.000 de lei. Pentru un apartament de doua camere (60 metri patrati), de exemplu, investitia medie intr-o instalatie cu centrala termica ajunge la circa 7.000 lei, potrivit estimarilor Ariston, care iau in calcul costul de debransare, cel cu centrala termica (cost mediu de 3.000 lei pentru o centrala in condensare, cu TVA si kit de evacuare incluse), instalatie gaz, radiatoare, tevi, accesorii, montaj.

Totusi, costurile componentelor unei instalatii termice variaza de la oras la oras, la fel ca si cel aferent debransarii de la sistemul centralizat de incalzire. Exista zone in care acest demers este doar o formalitate, si zone in care este un proces extrem de anevoios, potrivit lui Draguleanu. In functie de oras, romanii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, daca la nivel national pretul mediu al gigacaloriei facturate catre populatie este de 225 de lei, cea produsa de o centrala termica in condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

Conform normativelor europene introduse in toamna acestui an, in acest moment pe piata locala se comercializeaza doar centrale termice cu o eficienta superioara si cu un impact redus asupra mediului inconjurator. Astfel, la nivel national, in medie, un roman poate face o economie de cca. 20% la costurile de incalzire si producere a apei calde menajere, daca alege instalarea unei centrale termice in condensare, a adaugat reprezentantul companiei.

Centralele termice din Romania reprezinta o piata anuala de cita 100.000 de unitati, formata din instalatii noi, care sunt debransari de la sistemul centralizat de incalzire, inlocuiri sau noi instalari la nivel de constructii sau proiecte rezidentiale. Ariston Thermo Romania este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, specializata in productia si furnizarea de echipamente si servicii destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseala, conventionale si in condensare, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat, pompe de caldura si panouri solare. Afacerile companiei au crescut anul trecut, fata de 2014, cu aproape 25%, pana la 30,6 milioane de euro, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor. Mai mult de jumatate din incasari sunt generate de centralele termice, restul veniturilor fiind impartit intre boilere electrice si sisteme solare.

Dupa trei ani de profit, Ariston afiseaza pierderi depeste 330.000 de euro in 2015, pe care Catalin Draguleanu le pune pe seama provizioanelor pe care compania le-a facut pentru investitii in dezvoltare si marketing, extinderea retelei de distributie si a celei de centre de service. Compania are in Romania peste 300 de distribuitori autorizati cu peste 600 de magazine, plus 250 de firme partenere pe partea de service. Pe piata locala de profil, sustinuta in principal de importuri, mai activeaza companii precum Baxi, Robert Bosch, Köber, Immergas, Vaillant sau Viessmann.

Sursa foto: Cebas/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri