Consiliul Concurentei a reusit in anul 2015 sa castige, prin sentinte definitive date de Curtea de Apel Bucuresti, 55 din cele 61 de procese in dosare de concurenta, in timp ce doar 82% din amenzile acordate de autoritatea anti-monopol au fost mentinute in justitie, cel mai mic procent din ultimii ani, arata raportul anual al Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei a avut, in 2015, calitate procesualta intr-un numar de 198 de dosare, fata de 209 in 2014. Din cele 198, 180 de dosare au vizat domeniul concurentei, numar identic cu cel inregistrat in 2014, conform News.ro

In dosarele de concurenta, Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat 55 de hotarari definitive favorabile autoritatii de concurenta si sase nefavorabile. In 2014, raportul a fost de 37 de sentinte favorabile si doar trei nefavorabile.

In ceea ce priiveste amenzile acordate de catre Consiliul Concurentei, 82% dintre acestea au fost mentinute anul trecut prin hotarari definitive ale Curtii de Apel in dosare de concurenta. Procentul este inferior celor inregistrate in 2014 (95%) si 2013 (86%). In schimb, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Concurentei a inregistrat in 2015 un procent de 100% sentinte irevocabile favorabile in dosare de concurenta.

Record al amenzilor mentinute inregistrat de Consiliul Concurentei in 2015

Pentru autoritatea anti-monopol, anul 2015 a fost unul record in privinta amenzilor mentinute irevocabil de catre instanta suprema in dosare de concurenta, cu o valoare totala de 344 milioane lei, fata de 25 milioane lei in 2014 sau 67,8 milioane lei in 2013, arata raportul anual.
Valoarea a fost generata in special de procesele castigate anul trecut de Consiliul Concurentei cu unele companii petroliere amendate in 2011 pentru cartel in domeniul distributiei de carburanti.

Consiliul Concurentei a descoperit, in 2011, in urma unei investigatii, ca sase distribuitori de carburanti au incalcat legea concurentei si reglementarile europene, intelegandu-se sa retraga simultan de pe piata cel mai ieftin sortiment de benzina, denumit Eco Premium.

OMV Petrom a primit cea mai mare amenta

OMV Petrom a primit cea mai mare amenda, de 366,5 milioane lei, OMV Petrom Marketing a fost amendata cu 137,2 milioane lei, Rompetrol Downstream - cu 159,5 milioane lei, iar Lukoil Romania - cu 136,8 milioane lei.

De asemenea, compania Mol Romania Petroleum Products a primit o amenda de 80,2 milioane lei, iar ENI Romania - de 11,1 milioane lei.
Unele dintre sentintele definitive au fost formulate anul trecut, ultimele procese fiind castigate de Consiliul Concurentei anul acesta. Totusi, amenzile au fost reduse cu pana la 20% de catre instante.

Intr-un interviu acordat luna aceasta News.ro, seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca autoritatea anti-monopol ar putea sa finalizeze in acest an un numar-record de aproape 30 de anchete, fata de o medie de circa 20 pe an pana in prezent.

Cea mai importanta ancheta in curs este cea privind Portul Constanta, in care administratia numita de stat si mai multe firme risca amenzi cuprinse intre 4% si 10% din cifra de afaceri pentru intelegeri privind tarifele.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri