Din ce in ce mai multi angajatori din Romania vor sa stie inca de la angajare cat de sinceri sunt oamenii care isi doresc sa lucreze in organizatiile lor si cea mai usoara cale este sa verifice informatiile pe care candidatii le trec in CV-uri. Mona Hristachi, general manager Mindit, companie care verifica trecutul profesional al angajatilor, a explicat cat de usor poate fi identificata o "inflorire" sau o minciuna din CV.

Daca in tari precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie, verificarea informatiilor din CV este obligatorie la angajare, la noi aceasta actiune este inca o optiune la care apeleaza companiile cand vor sa afle nivelul de onestitate al candidatilor.

"Cand vor sa angajeze oameni, fie ca este vorba despre mai multe persoane, fie ca au doar 1-2 joburi deschise, companiile apeleaza la o firma specializata pentru a verifica nivelul de onestitate a angajatilor", a explicat Mona Hristachi.

Background screening sau verificarea trecutului profesional al candidatilor si al angajatilor reprezinta confirmarea informatiilor oferite de acestia catre companii, prin CV sau in formularul de aplicare si se realizeaza pe baza unui acord scris al persoanei verificate.

Concret, in procesul de verificare a CV-urilor candidatilor, compania specializata se uita la datele din CV privind educatia, fostii angajatori, reputatia in media si reputatia legala, informatii pe care le compara cu date oficiale, care vin fie de la universitati, de la companii, de la institutii de stat sau din retelele de socializare.

Angajatorii verifica scolile urmate, fostii angajatori si cazierul

In ceea ce priveste informatiile privind educatia sunt verificate diplomele scolare, certificarile si calificarile, precum si trainingurile urmate in institutii de invatamant sau in cadrul unor companii.

In ceea ce priveste background-ul profesional, prin "scanarea" CV-ului poate reiesi daca angajatul omite companii la care a lucrat sau, din contra, adauga firme pe la care nu a trecut niciodata. De asemenea, se poate descoperi daca un candidat declara ca a ocupat pozitii cu care, in realitate, nu a interactionat.

Nu sunt putine cazurile in care o companie vrea sa verifice si cazierul prezentat de catre candidat, astfel incat angajatorul sa se asigure ca este unul real.

"Verificam daca acea persoana este implicata in procese cu fosti angajatori sau cu o alta entitate juridica, la nivel national, precum si global. Nu ne intereseaza procesele de divort sau partaj, de exemplu", a precizat Hristachi.

"Tinerii trebuie sa isi asume imaginea publica"

Si pentru ca oamenii sunt din ce in ce mai atrasi de exprimare prin retelele de socializare, companiile platesc sa vada activitatea posibilului angajat in retele precum Facebook sau LinkedIn.

"Ne uitam la informatiile publice care apar corelate cu numele candidatului. Putem verifica daca lista de fosti angajatori din CV corespunde cu datele care apar in profiluri. Sau daca apar mesaje legate de fostii angajatori, fie pozitive, fie negative, care, in functie de valorile si politicile companiei angajatoare, pot fi considerate aspecte importante sau nu la angajare", a aratat directorul general al companiei care verifica trecutul profesional al angajatilor.

Verificam daca exista in profilurile candidatilor aspecte care duc spre discriminare, daca sunt mesaje care pot afecta imaginea candidatului sau a companiei in care urmeaza sa se angajeze. Nu va aparea insa in raportul nostru o poza postata de la o petrecere, de exemplu

Sursa foto: Alexey Boldin_Shutterstock

Ea a adaugat ca tinerii trebuie sa fie constienti ca imaginea pe care si-o expun pe retelele de socializare este accesibila angajatorilor si poate avea impact asupra lor.

"Daca ei considera ca acea imagine ii reprezinta, pot sa posteze ce doresc, insa trebuie sa constientizeze ca poate avea impact asupra lor", a mai spus Mona Hristachi, general manager in cadrul Mindit.

Ce costuri implica verificarea CV-ului

Costurile cu verificarea trecutului profesional al candidatilor pot sa varieze in functie de complexitatea informatiilor verificate si de numarul de ani pentru care se doreste verificarea, preturile variind intre 150 si 400 de euro.

Mindit este prima companie romaneasca de background screening, fondata in 2013 de Irina Arsene.

Sursa foto: Dragon Images, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri